A pápa sajnálja a félreértéseket

2006.09.17. 14:18
A szokásosnál nagyobb érdeklődés övezte a pápa vasárnapi beszédét. Az iszlámot érintő regensburgi kijelentései miatt ugyanis több terrorcsoport halálosan megfenyegette, sok muszlim országban tiltakozó demostrációkat szerveztek, és vélhetően a pápa szavai elleni tiltakozásul Szomáliában lelőttek egy olasz apácát.. XVI. Benedek vasárnap úgy fogalmazott: sajnálja, hogy kijelentése ilyen heves reakciót váltott ki.
NYT: tragikus és veszélyes
A The New York Times szombati számában "tragikusnak és veszélyesnek" nevezte a pápa szavait. Szerkesztőségi cikkében a lap emlékeztetett, hogy nem ez az első eset, amikor XVI. Benedek viszályt szít keresztények és muzulmánok között. 2004-ben, amikor még a Vatikán fő teológusa volt, Joseph Ratzinger Törökország európai uniós tagsága ellen foglalt állást, arra hivatkozva, hogy ez a muzulmán ország mindig szemben állt Európával - írta a lap, s emlékeztet a pápa hitbéli konzervativizmusára is.

Castel Gandolfóban, nyári rezidenciáján zarándokok előtt a katolikus egyházfő vasárnap hangoztatta, hogy a szöveg, amely a muzulmán világban sokakat megsértett, nem a saját véleménye. Mint mondta, regensburgi beszédének az volt a célja, hogy nyílt és őszinte párbeszédet kezdeményezzen. Hozzátette, hogy "mélységesen sajnálja a félreértéseket". A pápa most először szólalt meg személyesen a regensburgi kijelentése miatt kirobbant muzulmán felháborodásról.

A bizánci császár és Mohamed

Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy a pápa csütörtökön Regensburgban tartott előadásában a dzsihád filozófiáját, a muzulmán hit kard általi terjesztésének parancsolatát bírálva arról beszélt, hogy a hit és Isten összeegyeztethetetlen az erőszakkal. Beszédében idézett IV. Paleologoosz bizánci császártól, aki Mohamed próféta minden gondolatát "gonosznak és embertelennek" nevezte. Az egyházfő ugyanakkor nem mondta ki egyértelműen, hogy egyetért-e a szöveggel, avagy elutasítja annak mondanivalóját.

Szavai tiltakozást váltottak ki szerte a muzulmán világban. Az elmúlt napokban muzulmán vezetők sora ítélte el beszédét, a palesztin területeken és Irakban pedig - sérüléseket vagy nagyobb károkat nem okozó - támadások értek keresztény templomokat. A Vatikán és Róma elleni támadással fenyegetett szombaton a pápa szavai miatt egy iraki fegyveres csoport. "Esküszünk, hogy elpusztítjuk a kereszteseket Róma szívében, a Vatikánt támadás éri majd és pápátok siratni fogja" - állt a Dzsais al-Mudzsahidin közleményében. (A tiltakozásokról bővebben itt olvashat>>>)

Halálos fenyegetés

Sőt, egy, az al-Kaidának tulajdonított videoüzenetben egyenesen a pápa meggyilkolására szólítottak fel szélsőségesek. Az egyik olasz csatornán bemutatott, "a Vatikán majmának" címzett felvételen egy iszlám kard látható, amely egy kereszt ellen irányul. Ezután képek következnek Oszama bin Ladenről, az al-Kaida vezetőjéről, a szeptember 11-ei amerikai terrortámadásokról, "Isten harcra kész katonáiról" és "az iszlám fő ellenségeiről", vagyis George Bush amerikai elnökről és Tony Blair brit miniszterelnökről. A felvétel szerint hozzájuk társult XVI. Benedek pápa is.


Az olasz csatorna beszámolt további, a pápa meggyilkolására felszólító, iszlámista honlapokon keringő felhívásokról is, és megemlítette, hogy a Szomália - az egykori olasz gyarmat - nagy részét uraló Iszlám Törvényszékek milíciái az egész muzulmán világot felszólították a pápa meggyilkolására.

Vasárnap Szomáliában agyonlőttek egy olasz katolikus apácát a főváros egyik kórházában. Egy helyi vallási vezető szerint a gyilkossággal valószínűleg a pápa szavait bosszulták meg. Helyi források szerint ismeretlen fegyveresek törtek be a Mogadishu déli részében lévő S.O.S. nő- és gyermekkórházba, és tüzet nyitottak az apácára, majd elmenekültek. A nővér belehalt a sérüléseibe. Az áldozat közel hetven éves volt, és már régóta Szomáliában élt. A lövöldözésben meghalt a kórház biztonsági őre is.

A pápai kijelentéseknek diplomáciai következményei is vannak. A marokkói kormány behívatta vatikáni követét. A török miniszterelnök pedig korábban bocsánatkérésre szólította fel a pápát "csúnya, szerencsétlen kijelentései" miatt. Utóbbi annál is figyelemreméltóbb diplomáciai lépés, hiszen az egyházfő az eddigi tervek szerint novemberben utazna Törökországba, ahol ortodox keresztény vezetőkkel lesz találkozója.

Fokozott biztonsági intézkedések

A nemzetbiztonsági készültség szintjének növelését rendelte le az olasz belügyminisztérium vasárnap az ország összes rendőrkapitányságához intézett körlevelében a szélsőségesek fenyegetései miatt. A körlevél utasítja a rendőrfőnököket, hogy figyeljenek fokozottan oda a radikális muzulmán körökre, megelőzendő az esetleges erőszakos cselekményeket vagy tüntetéseket - közölte az olasz hírügynökség, hozzátéve, hogy az utasítást már szombat éjjel szétküldték.