Putyint vádolja a polóniummal megmérgezett kém

2006.11.24. 18:06
A csütörtök éjjel meghalt Alekszandr Litvinyenko utolsó óráiban lediktált egy nyilatkozatot, melyben Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolja meggyilkolásával. Az orosz kormány képtelenségnek nevezte a vádat. Vlagyimir Putyin orosz elnök félresöpörte az őt vádakat, hogy köze van Alexandr Litvinyenko kiugrott orosz kém halálához, és felajánlotta segítségét a további nyomozásban. Időközben kiderült, hogy polónium 210-es izotóppal mérgezték meg Litvinyenkót, akinek a vizeletében alfa-sugárzást mutattak ki.

Nagyobb dózis sugárzó anyagtól halt meg Londonban a moszkvai kormányzatot rendszeresen bíráló orosz ex-kém, Alekszandr Litvinyenko. A mérgezésről egy brit orvos, Roger Cox számolt be, aki a londoni Egészségvédelmi Hivatal (Health Protection Agency) munkatársa.

Nagyobb mennyiségű alfa-sugárzást mutattak ki Litvinyenko vizeletében, amely polónium 210-es izotópból származott - magyarázta Cox a CNN szerint a halál okát. A brit orvos szerint "nagyon kicsi" volt az egészségügyi kockázat, amelyet a brit kezelőorvosok és a személyzet vállalt Litvinyenko gyógyításával.

Madame Curie fedezte fel a polóniumot

Cox egyelőre nem tudott nyilatkozni arról, hogy érhette-e valamilyen károsodás azokat a vendégeket, akik három hete egy este együtt tartózkodtak Litvinyenkóval abban az étteremben, ahol a volt orosz kémet megmérgezték.

A polónium a radioaktív urán egyik bomlásterméke, amelyet a lengyel származású tudós, Marie Sklodowska-Curie fedezett fel 1898-ban.

Halála előtt Putyint tette felelőssé

Pénteken felolvasták Londonban Alekszandr Litvinyenko volt orosz ügynök halála előtt lediktált nyilatkozatát, amiben az exkém az orosz kormányt vádolja megölésével, írja a BBC. A nyilatkozatot egy közeli barátja, Aleksz Goldfarb olvasta fel délben az egyetemi kórház előtt.

Protestálók üvöltése a világ minden tájáról visszhangozni fognak a fülébe egész életében Putyin úr, vádolta meg az orosz elnököt az exkém. Hozzátette, hogy a gyilkos méltatlan a hivatalára, és méltatlan a civilizált nők és férfiak bizalmára.

Moszkva elutasította a vádat, Dimitri Peszkov, a Kreml szóvivője teljes képtelenségnek nevezte a mérgezés gondolatát. „Egy haláleset mindig tragédia” – nyilatkozta.

Bírálta az orosz kormányt

Litvinyenko barátai szerint is azért mérgezték meg a KGB volt ügynökét, mert élesen bírálta az orosz kormányt. A Scotland Yard tisztázatlan haláleset ügyében indított nyomozást.

„Van egy üzenetem annak az embernek, aki felelős a jelenlegi állapotomért” – áll az exkém nyilatkozatában. „Lehet, hogy engem el tudott hallgattatni, de a csöndnek ára lesz.” „Barbárabb és kegyetlenebb, mint az ellenséges kritikák állítják. Felfedte magáról, hogy nem tiszteli az életet, a szabadságot és a civilizált értékeket” – fogalmazott Litvinyenko.

A 43 éves Litvinyenko csütörtök éjjel, három hét küzdelem után halt meg, a gyanú szerint megmérgezték. Az orvosok egyelőre nem tudják, milyen méreg vagy méregkeverék okozta egészségi állapotának rohamos romlását.

Az orosz elnök félresöpörte a vádakat

Vlagyimir Putyin orosz elnök félresöpörte a vádakat, hogy köze van Alexandr Litvinyenko kiugrott orosz kém halálához, és felajánlotta segítségét a további nyomozásban.

Putyin Helsinkiben, az Európai Unió és Oroszország csúcstalálkozója alkalmával beszélt erről egy sajtótájékoztatón. Kijelentette, hogy minden ember halála tragédia, de Litvinyenko esetében még arról sincs szó, hogy erőszakos halált halt volna.

A brit orvosi jelentések nem mutatták ki, hogy a halál "erőszak következménye volt, ez nem erőszakos halál, ezért nincs alapja a spekulációnak" - jelentette ki, és provokációnak minősítette, hogy Litvinyenko őt vádoló nyilatkozatát a halál bekövetkezte után hozták nyilvánosságra.

Putyin orosz szakértőket küldene Nagy-Britanniába

Rendkívül sajnálatos, hogy egy ilyen tragikus eseményt politikai provokációra használnak fel - mondta. Remélem, brit kollégáink tudatában vannak annak, hogy milyen mértékben felelősek a területükön élő állampolgárok biztonságáért, beleértve az oroszokat is, függetlenül politikai nézeteiktől. Remélem, nem fogják elősegíteni alaptalan politikai botrányok felfújását - tette hozzá.

Putyin felajánlotta, hogy Oroszország segít a volt KGB-s kém halálának kivizsgálásában. Ha szükséges, orosz szakértők és ügyészek felajánlják segítségüket a nyomozásban - jelentette ki.