Arafat embere lesz a palesztin kormányfő

2003.09.10. 15:26
Arafat közeli barátja lehet az új palesztin miniszterelnök. A béketárgyalásokból gyakorlatilag kizárt, perifériára szorult palesztin elnök közeli munkatársa, Ahmed Korei parlamenti elnök elfogadta Arafat felkérését a kormányfői posztra. Izrael aggódik, Amerika felmérné Arafat befolyását.
Elvállalta a kormányfői posztot Ahmed Korei, a palesztin törvényhozás elnöke - jelentette a BBC. "Jasszer Arafat elnök kért fel a miniszterelnökségre, és én elfogadtam" - jelentette ki szerdán Ramallahban, a gyakorlatilag karanténban tartott Arafat főhadiszállása előtt.

Megfurta, mert nem értettek egyet

Korei a négy hónapnyi kormányzás után Arafat folytonos beavatkozásai miatt lemondott Mahmud Abbaszt váltja. Abbasz kormányfői kinevezését az Egyesült Államok támogatta, Arafat már a kezdetektől vonakodott a tőle eltérő nézeteket valló politikustól. Kinevezésére is csak egyiptomi nyomásra, nyilvánosság előtt ismeretlen ígéretek hatására volt hajlandó.

Korei tíz éve részt vett az oslói békemegállapodás előkészítésében, Arafat közeli munkatársának, barátjának számít. Az Abu Ala néven is ismert politikus a palesztin vezér terrorizmusban is érintett pártja mérsékelt szárnyának egyik vezetője.

Izrael aggódik, Amerika vár

Az izraeli kormány máris aggodalmát fejezte ki a kormányfőjelölt és Arafat közeli kapcsolata miatt. Az Arafatot szintén szalonképtelennek tartó Egyesült Államok türelmesebb. Mint Colin Powell külügyminiszter mondta, látni szeretnék mennyi hatalmat kap Korei Arafattól "az előrehaladást gátló terrorizmus leküzdésére".

A palesztin kormányfőjelölt az Európai Uniótól kért garanciákat a támogatásra. Az amerikaiaktól az izraeli konfliktus kezelésében markánsan eltérő, Arafatot még mindig legitim tárgyalópartnernek tekintő Európai Bizottság egyik szóvivője máris a "béke híveként" dicsőítette Koreit - írja a BBC.