Határozatot sérthetnek Irak rakétái

2003.02.13. 12:15
A megengedetnél kétszer nagyobb hatótávolságú rakétákat állított elő Irak. Az ellenőrök jelentése szerint Husszein diktatúrája háromszáznyolcvan hajtóművet szerzett be az ENSZ határozatait megsértő al-Szamud rakétákhoz. Irak "lelkesen tárgyalna" a kérdésről, az ellenőrökkel együtt vizsgálná a rakétát.
Meghaladja a megengedett maximumot az iraki al-Szamud rakéta hatótávolsága - állapították meg a kérdés szakértői szerdán. Az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője, Hans Blix nem kívánta kommentálni a hírt, mint mondta, a kérdésről részletesen beszámol a Biztonsági Tanács (BT) pénteki ülésén.

"Az iraki rakéták senkit sem fenyegetnek, hiszen még elektronikus célravezérlő rendszerrel sincsenek ellátva, így nem nagy a találati biztonságuk" - jelentette ki Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes Rómában. "Még az is megeshet rakétáinkkal, hogy öt, tíz vagy tizenöt kilométernyivel is eltévesztik a célt" - tette hozzá AZiz. Mint mondta, "nyilvánvaló", hogy a fegyverek nem jelentenek veszélyt, a hatótávolságuk is az ENSZ által engedélyezett határon belül van.

Kétszáz kilométerrel repült messzebb

Az öbölháború lezárását követő ENSZ-határozatok szerint Irak legfeljebb 150 kilométeres hatótávolságú rakétákat állíthatna elő. Az al-Szamud rakéta az elmúlt egy hónapban végzett negyven tesztkísérlet során azonban tizennégy esetben is meghaladta ezt a távolságot, egyszer nem kevesebb, mint 190 kilométerrel. A felfedezés alátámaszthatja azt az amerikai állítást, hogy Husszein megsérti a fegyverzetkorlátozásról szóló határozatokat.

A szakértők valóban megerősítették azokat a feltételezéseket, hogy az al-Szamud meghaladja a megengedett hatótávolságot, "ez azonban még nem végkövetkeztetés" - jelentette ki Jurij Fedotov orosz külügyminiszter-helyettes. Mint mondta, a szakértők a másik iraki rakétát, az al-Fatahot "rendben találták".

Az ellenőrök jelentésén múlik

Az amerikaiak szerint a szakértők egyértelműen bebizonyították, hogy az al-Szamud a megengedetnél nagyobb hatótávolságú, John Negroponte ENSZ-nagykövet szerint "most már csak az ellenőrökön múlik", mit ajánlanak a BT-nek. A fegyverzetellenőrzések vezetőinek pénteki beszámolója döntően befolyásolhatja a jelenleg erősen megosztott testület döntését Irak jövőjével kapcsolatban.

Hajtóműveket szereztek be

Ha ugyanis az ellenőrök arra a következtetésre jutnak, hogy az al-Szamud megsérti az ENSZ vonatkozó leszerelési határozatait, az könnyen érvként szolgálhat az amerikaiaknak a katonai akció megkezdése mellett. Fedotov szerint azonban azt is bizonyíthatják, hogy az ellenőrzések igenis működnek, és van értelme azok folytatásának. Blix nem kívánta előzetesen minősíteni a kérdést. A fegyverzetellenőrzések vezetője a múlt hónapban már jelezte, hogy a fegyverembargó ellenére Irak 380 rakétahajtóművet szerzet be al-Szamud rakétáihoz.

Lelkesen tárgyalnának

Az irakiak közös bizottság felállítását tartja szükségesnek a rakéta hatótávolságának megállapítására. "Véleményünk szerint könnyen megállapítható a rakéta hatótávolsága, lelkesen megtárgyalnánk a kérdést Blix úrral" - jelentette ki Mohamed al-Duri, Irak ENSZ-nagykövete.