Botond, Mózes
EUR 385,76 Ft
USD 369,97 Ft
12 °C
29 °C

Az amerikaiakat nem érdekli az ENSZ BT véleménye

2003.02.11. 15:58
Bush évértékelő beszédének és Powell külügyminiszter biztonsági tanácsi prezentációjának köszönhetően már többségben vannak az iraki háború támogatói az Egyesült Államokban. Az amerikaiak hatvan százaléka az ENSZ hozzájárulása nélkül is támogatná a katonai akciót. Európában más a helyzet, még az amerikaiak legkitartóbb szövetségeseinél is háborúellenes a közhangulat.
Az amerikaiak többsége az ENSZ felhatalmazásának hiányában is támogatná az Irak elleni háború megindítását - derült ki a Washington Post és az ABC tévétársaság megbízásából készült közvéleménykutatásból. Közel hatvan százalékuk gondolja úgy, hogy az akció megindításához elég az Egyesült Államok legközelebbi szövetségeseinek - a háborút támogató Olaszország, Nagy-Britannia és Ausztrália - támogatása.

Fordulat a közgondolkodásban

A felmérés alapján kijelenthető, hogy Bush kormányának az elmúlt hetekben, az évértékelő beszéddel és Powell biztonsági tanácsi prezentációjával jelentősen sikerült megfordítani az amerikai közgondolkodást. Jelenleg az amerikaiak hatvan százaléka támogatja Bush Irak-politikáját, tizenegy százalékkal többen, mint három héttel ezelőtt - írja a Washington Post.

Az elnök Irakkal kapcsolatos hosszútávú terveit - az amerikai megszállást és a legmértéktartóbb becslések szerint is évi tizenöt milliárd dollárba kerülő újjáépítést - a megkérdezettek 56 százaléka elutasítja. A terv még a kormány iraki terveit általában erősen támogató republikánus szavazókat is megosztja, 46 százalékuk ellenzi azt.

Magabiztos háborúpártiak

A háború támogatói nemcsak többen vannak, magabiztosabbak is. Két harmaduk szerint kicsi az esélye annak, hogy meggondolnák magukat, míg a háború ellenzőinek 53 százaléka bizonytalannak vallotta magát. Powell prezentációjának hatására immár többségben vannak azok, akik szerint Irak közvetlen kapcsolatban áll az al-Kaidával, szemben a korábbi 49 százalékkal most 55 százalék véli ezt.

Kétkedő Európa

Más a helyzet Európában. Még az amerikaiak olyan kitartó szövetségeseinél, mint Nagy-Britannia vagy Spanyolország is komoly a közvélemény ellenzése az ENSZ felhatalmazása nélkül megindított háborúval szemben.

A Gallup januárban, nyolc országban végzett felmérésének adatai szerint a britek 65 százaléka ellenzi a felhatalmazás nélküli katonai akciót, ugyanakkor ha a BT hozzájárul a támadás megindításához, az ellenzők aránya már csak 15 százalék. A nyolc európai államfő Egyesült Államok politikáját támogató levelének megírását kezdeményező Spanyolországban közel nyolcvan százalék a felhatalmazás nélküli háborút ellenzők aránya.

Az ENSZ felhatalmazásával sem

A spanyolok negyven százaléka még az ENSZ beleegyezésével zajló katonai akciót is elutasítja, Görögországban ez az arány hatvanöt százalék. A görögök ugyanolyan arányban utasítják el az amerikaiak önállóan indított katonai akcióját, mint a háborúellenességet kormányszinten képviselő Franciaország és Németország polgárai, kilencven százalék az elutasítók aránya. A németek fele az ENSZ hozzájárulása ellenére is inkább a békés megoldást választaná.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek