Beismerte kegyetlenkedését egy amerikai katona

2006.11.15. 22:24
Egy amerikai katona bűnösnek vallotta magát egy fiatal iraki lány megerőszakolásában, meggyilkolásában és felgyújtásában, majd a lány szülei és kishúga megölésében. Vallomásával a halálbüntetést szeretné elkerülni. Tettét négy másik katonával együtt követte el. Ez volt az egyik legkegyetlenebb civilek ellen elkövetett bűncselekmény.

Bűnösnek vallotta magát szerdán egy amerikai katona, akit négy társával együtt egy 14 éves iraki lány megerőszakolásával, meggyilkolásával és családtagjainak megölésével vádolnak, közölte a katona ügyvédje. David Sheldon elmondta, hogy védence, James P. Barker elfogadta a vádalkut, hogy elkerülje a halálbüntetést, és hajlandó társai ellen is tanúvallomást tenni.

Az idén márciusban, a Bagdadtól 30 kilométerre délre fekvő Mahmúdíjában elkövetett bűncselekmény az egyik legkegyetlenebb civilek elleni támadás volt az Irakban állomásozó amerikai katonák részéről. A vádirat szerint a katonák megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 14 éves iraki lányt, majd felgyújtották a holttestet, hogy eltűntessék a nyomokat. Ezt követően megölték a lány szüleit és 6 éves húgát.

A 101. légideszant-hadosztályban szolgálatot teljesítő Barker mellett további három katona került haditörvényszék elé a bűntény elkövetésének gyanúja miatt: Jesse V. Spielman, Bryan Howard és Paul Cortez, aki várhatóan decemberben köt majd vádalkut. A csoport feltételezett főkolomposát, Steve Greent személyiségi zavarok miatt menesztették a hadseregből még mielőtt az ügy napvilágra került, így ellene szövetségi bíróság emelt vádat és a múlt héten ártatlannak vallotta magát.

A 101. légideszant-hadosztály négy másik katonájának is haditörvényszék elé kell állnia. Ebben az ügyben azzal vádolják a katonákat, hogy iraki foglyokat gyilkoltak meg egy Szamarra melletti al-Kaida központ elleni rajtaütés során.