Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A demokraták kivonulnának Irakból

2006.11.12. 18:52
A kongresszusi választásokon győztes demokraták fél éven belül kezdeményezni fogják az amerikai erők kivonását Irakból. A demokraták arra számítanak, hogy sok republikánus képviselő is támogatja majd kivonulási terveiket.

Az amerikai kongresszusi választásokon győztes demokraták 4-6 hónapon belüli részleges iraki csapatkivonást szorgalmaznak - ezt Carl Levin michigani szenátor közölte vasárnap.

"Mindenekelőtt új irányt kell szabni az iraki politikának" - szögezte le a 72 éves szenátor, aki a törvényhozási erőviszonyok januári átrendeződése után valószínűleg a fegyveres szolgálatok bizottságának elnöke lesz.

Az ABC hírműsorában nyilatkozó politikus reményét fejezte ki, hogy több republikánus is csatlakozni fog hozzájuk, és nyomást fog gyakorolni George Bush elnökre. Véleménye szerint Washingtonnak az iraki kormány értésére kell adni: az amerikai csapatok jelenléte nem örökérvényű.

"Négy-hat hónapon belül meg kell hogy kezdjük a részleges csapatkivonást Irakból" - mondta a szenátor.

Joseph Biden delaware-i demokrata szenátor, aki a külügyi bizottságot fogja vezetni, ugyancsak az ABC televízióban kijelentette, támogatja Levin elképzelését.

Hírelemzők megjegyzik, hogy az új kongresszusban Carl Levin lesz az, aki a Demokrata Párt Irak-politikáját képviselni fogja. Levin az utóbbi egy évben a Bush-kormány háborús politikájának egyik leghangosabb kritikusa, az irányváltás sürgetője volt.

Levin elsősorban Bagdadot hibáztatja az iraki állapotokért, szerinte az iraki kormány az amerikai katonai jelenlétre számítva alig tesz valamit a biztonság erősítése érdekében.

A demokrata szenátor korábban úgy nyilatkozott, hogy a teljes csapatkivonás menetrendjét nem lehet előre kijelölni, korlátozott katonai jelenlétre hosszabb ideig is szükség lehet. Az Egyesült Államoknak havonta mintegy hatmilliárd dollárjába kerülő iraki háború eddig több mint 2800 amerikai katona halálát okozta.