Oroszországnak egész Ukrajna kell

2004.11.29. 15:19
Miután pártfogoltja nem nyerte meg az ukrán választásokat, Moszkva az ország feletti ellenőrzés fenntartásának más formáin dolgozik. A kelet-ukrajnai elszakadási törekvést a Kommerszant című moszkvai lap blöffnek tartja, hiszen a birodalmi vágyakat dédelgető Putyinnak egész Ukrajna kell. A cél érdekében a Kreml most már egy megismételt választásba is belemenne.

Blöffnek tartja az oroszlakta kelet-ukrajnai megyék elszakadására irányuló törekvéseket a Kommerszant című orosz lap publicistája. Az oroszlakta keleti megyék Janukovics győzelmének megkérdőjelezése után jelentették be, hogy referendumot tartanának az országrész autonómiájáról. Juscsenko győzelme esetén különvállással fenyegetnek. A lap szerint a fenyegetéssel csak Kijevre és a Nyugatra próbálnak nyomást gyakorolni. "Oroszországnak nincs szüksége Ukrajna egy részére úgy, hogy a másik fele nyugati fennhatóság alá kerül. Moszkvának egész Ukrajna kell", ezért nem fogja támogatni a keleti országrész különvállását, írja a lap.

Más megközelítés

A Kommerszant véleményét némileg alátámasztják az orosz kormány álláspontjának változásai is. Putyin elsőként ismerte el Janukovics győzelmét a választások, majd az eredmények hivatalossá válása után is. A moszkvai vezetés eleinte a saját belügyeibe történő beavatkozásként kezelte, hogy a nyugati választási megfigyelők tisztátlannak és szabálysértőnek minősítették a választást, melyet egyébként Putyin személyes kampánnyal próbált az orosz-barát Viktor Janukovics javára eldönteni.

A hétvégén azonban az orosz vezetés már nem utasította el az elnökválasztás második körének megismétlésére vonatkozó felvetéseket. Ez a rugalmas hozzáállás ellentétes az orosz kormány eddigi politikájával. "Úgy tűnik, az orosz vezetés megértette, hogy az össznépi tiltakozás nem hagyható figyelmen kívül" s most már az a célja, hogy "legalább némi befolyást megőrizzen Kijev fölött", írja a Volkskrant című holland napilap.

Az ébredő birodalom

A francia L'Express is úgy véli, hogy Moszkva birodalmi ambícióit érzi veszélyeztetve. "A régi szovjet birodalom túl sok egykori része - a balti államok, Lengyelország, Grúzia - csúszott ki Putyin orosz elnök kezéből ahhoz, hogy most továbbiakat elengedjen", írja a lap. A Nyugat ukrajnai beavatkozása pedig pont a birodalmi álmokat fenyegeti, melyhez alapvetően tartoznak hozzá a csatlós államok.

Ukrajna szétesését az Indexnek nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán történész sem zárta ki. A megoldás Sz. Bíró szerint is a birodalmi álmokat dédelgető Moszkva hozzáállásán múlik.
Bővebben az ukrán jövőről>>