Palesztin rokonszenvtüntetés Szaddám mellett

2002.09.10. 20:22
Néhány ezer palesztin tüntetett Gázában Szaddam Huszein mellett. A demonstrálók amerikai és izraeli zászlókat tapostak meg. Irak rendszeresen anyagi segítségben részesíti a palesztin felkelésben résztvevők családját.
Iraki zászlókat lengető és amerikai lobogókon taposó, mintegy 1-2 ezer fős tömeg gyűlt össze kedden Gázában, hogy támogatásáról biztosítsa az amerikaiak által fenyegetett Szaddám Huszein iraki elnököt.

"Amerika háborúval fenyegeti az arab és muzulmán világot a terrorizmus elleni harc nevében" - mondta beszédében Ahmed Jaszin sejk, a Hamász szélsőséges palesztin szervezet alapítója. Azzal indokolta Washington háborús elszántságát, hogy Irak nem ismeri el "a cionisták létjogosultságát Palesztinában".

Az Arab Felszabadítási Front nevű szervezet által összehívott gyűlést egy gázai kulturális központban tartották meg, a résztvevőknek az épületbe lépéskor át kellett haladniuk a lépcsőkre terített amerikai és izraeli zászlókon. A vonuló emberek közül sokan olyan jelszavakat kiabáltak, mint "Figyelj Bush, mi mind Szaddámmal vagyunk!", vagy "Kedves Szaddám, bombázd le Tel-Avivot!". Mások Jasszer Arafat palesztin vezető és Szaddám Huszein képét ábrázoló transzparenseket vittek magukkal.

Huszonötezer dollár öngyilkosságonként

Irak több millió dollárt folyósított az utóbbi időben azoknak a palesztin családoknak, amelyek a két éve tartó palesztin intifáda során elvesztették hozzátartozójukat. Az öngyilkos merénylők családja egyenként 25 ezer dolláros csekket kap. Kedden még a gyűlés előtt Irak helyi képviselői 360 ezer dollár értékben osztottak ki csekkeket 36 család számára Gázában - jelentette a Reuters.