Atombombát vásárolna Szaúd-Arábia

2003.09.18. 14:34
Atomfegyvert vásárolhat a nukleáris védernyőt nyújtó szövetségesének elvesztésétől rettegő Szaúd-Arábia. A Guardian birtokába került kormányzati előterjesztések új szövetséges keresését is felvetik. Rijád Oroszországnál puhatolózik. Az ENSZ nyitva tartja a szemét.
Szaúd-Arábia cáfol
Szaúd-Arábia csütörtökön cáfolta, hogy atomfegyverhez kíván jutni, hogy megvédje magát a Közel-Keleten uralkodó mostani bizonytalan helyzetben.

Szaúd-Arábia nem mérlegeli, hogy szert tegyen atombombára vagy bárminemű atomfegyverre. A királyságban nem létezik semmilyen atomenergiai program, és nem is mérlegelik azt - tudatta közleményben Szaúd-Arábia londoni nagykövetsége.

A NAÜ székhelyén, Bécsben diplomaták azt közölték a Reuters brit hírügynökséggel, hogy a NAÜ-nek nincs semmilyen értesülése arról, amely alátámasztaná a brit napilap cikkét.

Atomfegyverkezést fontolgat a bizonytalan közel-keleti helyzet miatt Szaúd-Arábia - írja a Guardian a birtokába jutott titkos szaúdi kormányjelentésekre hivatkozva. Az állítólag a legmagasabb rijádi kormánykörökben keringő dokumentum három lehetőséget vázol:
  • Atomfegyver beszerzése elrettentés céljából

  • Stratégiai szövetség kötése egy létező atomhatalommal, mely védelmet ajánl

  • Egyezmény aláírása a Közel-Kelet atommentes övezetté nyilvánításáról
A lehetőségek közül az utóbbi szinte teljesen lehetetlennek tűnik. A térségben Izrael máris atomhatalom, Irán pedig évek óta jelentős erőfeszítéseket tesz saját nukleáris arzenál kiépítésére.

Titkos atomprogramok

Az atomprogramját titokban tartó Izrael a szakértők becslése szerint legalább kétszáz nukleáris töltettel rendelkezik - írja a Guardian. Irán atomprogramját most a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vizsgálja. Az energiaszükségleteit bőven felülmúló olajkitermelést folytató ország hivatalosan energiaellátást biztosító atomerőművében fegyvergyártáshoz használt dúsított urán nyomaira bukkantak.

Oroszország az új szövetséges

Marad tehát a stratégiai szövetséges, vagy az önálló atomprogram. Szaúd-Arábiára, mint szövetségesre ugyan kiterjedt az Egyesült Államok nukleáris védernyője, a két ország viszonya azonban a szeptember 11-i terrortámadások óta megromlott. Annyira, hogy Rijád legutóbb már a világ második legnagyobb atomhatalmával folytatott tárgyalásokat. Szakértők szerint az ország új szövetségese Oroszország lehet.

Atomprogram bérmunkában

A másik lehetőség a saját atombomba. David Albright, a washingtoni Nemzetközi Biztonsági és Tudományos Intézet munkatársa szerint kizárt, hogy a szaúdiak saját bombát építsenek - írja a Guardian. A kormánytanácsadó intézet szerint valószínűbb, hogy készen vennének nukleáris tölteteket - nyilatkozta a napilapnak. Ha ezt tenné, Szaúd-Arábia lenne az első atomhatalom, mely nem önmaga fejleszteti ki atomfegyverét.

A Guardiannak nyilatkozó ENSZ-tisztviselők szerint már legalább húsz éve járja az a szóbeszéd, hogy a szaúdiak Pakisztánra bíznák az atomfegyver kifejlesztését. Az ország ráadásul még közepes hatótávolságú rakétákat is beszerzett Kínától.

Reális veszély

A Szaúdi atomprogramot Albright reális veszélynek tartja. Bár a korábban ellenséges Iránnal Rijád újra diplomáciai kapcsolatokat létesített, az iráni atomprogram hosszú távon veszélyezteti biztonságát. "Ráadásul az amerikaiak is egyre ellenségesebbek, bármikor visszavonhatják a nukleáris védernyőt" - mondta.

Értékelésével egyetértettek a lapnak nevük elhallgatását kérve nyilatkozó ENSZ-tisztviselők is. "Nagy a nyugtalanság a Közel-Keleten. A szaúdiaknak meg megvan a pénzük az atomfegyverek megvásárlására" - nyilatkozta egyikük. A világszervezet az atomfegyverek terjedésével foglalkozó egyik főtisztviselője szerint pánikra azonban semmi ok. "Már kidugtuk az antennáinkat. Ha a megbeszéléseknél konkrétabb lépést tesznek, arról tudni fogunk" - nyilatkozta a Guardiannak.