'Berlusconi alkalmatlan az EU elnöki posztra'

2003.05.09. 18:46
Olaszország július 1-jével átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, de Silvio Berlusconi olasz kormányfő alkalmatlan a jelenlegi helyzetben szükséges vezetői szerepre, mint ahogy alkalmatlan volt megválasztása idején a miniszterelnöki posztra is - írta a londoni The Economist, amely lemondásra szólította fel a politikust.
A vezető brit gazdasági-politikai hetilap pénteken megjelent legújabb kiadásának elemzése szerint "normális körülmények között" senkit nem érdekelne a soros elnöki poszt átadása, de a jelenlegi körülmények "nem egészen normálisak".

Egyértelmű nem

Európa politikailag megosztott, gazdaságának motorja ki-kihagy, az iraki háború megmérgezte viszonyát fő szövetségesével, az Egyesült Államokkal, emellett tíz új tagállam készül belépni a klubba, és ha a kibővített unió nem akar teljesen megbénulni, egyezségre kell jutnia az új alkotmányról. Mindehhez tisztánlátásra, kifinomult diplomáciai érzékre és kikezdhetetlen megbecsültségre alapuló erkölcsi magasságra van szükség - áll a The Economist cikkében.

A brit hetilap felteszi a kérdést, hogy megfelel-e ennek Olaszország, illetve maga Berlusconi, és meg is adja a választ, amely szerinte egyértelmű nem.

Erkölcsi aggályok

A The Economist emlékeztet arra, hogy már két éve, amikor Berlusconi még a miniszterelnöki posztért kampányolt, a lap alkalmatlannak minősítette őt a kormányfői posztra, számos üzleti összeférhetetlenségi ügy mellett azért is, mert az olasz politikusnak súlyos jogi vádak egész sorával is szembe kellett néznie.

Jóllehet a legfőbb olasz büntetőjogi fórum e vádak egyikében sem ítélte el egyértelműen, a Berlusconival kapcsolatos erkölcsi aggályok továbbra sem ültek el. A felmentő ítéletek ugyanis zömmel nem egyértelmű bizonyítékokra, hanem azokra a Berlusconi-párti többségű parlament által nemrégiben elfogadott törvénymódosításokra alapultak, amelyek a jelek szerint személyre szabottan a kormányfőnek kedveznek - áll a The Economist cikkében.

Kommunista összeesküvés

Egy most folyó megvesztegetési pert azonban e módosításokkal sem sikerült jegelni. Ez az eljárás még hónapokig eltart, vagyis belenyúlik az olasz EU-elnöki időszakba, ami összecsapásokra adhat okot Berlusconi és elődje, Romano Prodi, az EU-bizottság jelenlegi elnöke között. Berlusconi barátait azonban ennél is jobban aggasztja az esetleges elmarasztaló ítélet lehetősége, főleg azután, hogy a miniszterelnök egyik igen közeli politikai szövetségesét a múlt héten 11 év börtönre ítélték korrupció címén.

Máris keringenek az értesülések arról, hogy egy újabb törvénymódosítással a parlament teljes büntetőjogi mentességet adna "a magas állású állami tisztviselőknek", ami megkönnyítené Berlusconi hazai szövetségeseinek helyzetét, de semmit sem javítana a kormányfő külföldi megítélésén - írta a The Economist.

A vezető brit folyóirat szerint Berlusconi kommunista összeesküvés áldozatának állítja be magát. Ha valóban van ilyen összeesküvés, az olasz kormányfőnek be kell mutatnia bizonyítékait. Az ő pozíciójában ennek az a módja, hogy lemond közéleti posztjáról, bíróság előtt védi meg magát, és ha teljesen tisztázta nevét, az európaiak könnyebben elfogadják majd, hogy a nevükben szóljon - áll a The Economist elemzésében.