Huszonötmillió dolláros jutalom Szaddám Huszeinért

2003.07.03. 20:12
Huszonötmillió dolláros jutalmat ajánlott fel az amerikai kormány annak, aki használható információval működik közre Szaddám Huszein volt iraki elnök elfogásában, illetve megbízható adattal szolgál a bukott diktátor haláláról.
Paul Bremer, az Irakban működő amerikai ideiglenes kormányzat vezetője az iraki népnek szánt üzenetében hangsúlyozta: "Nem felejtettem el Szaddám Huszeint és fiait. Lehet, hogy élnek, lehet, hogy nem. De amíg nem tudunk biztosat, nevük a félelem fátylát borítja az országra."

A megdöntött iraki elnök két fia, Udaj és Kuszaj hollétével kapcsolatos információkért tizenötmillió dolláros jutalmat tűztek ki a megszálló koalíciós erők, közölte a bagdadi amerikai katonai szóvivőnő, Amy Abbott.

Semmi biztos

Szaddám Huszeint állítólag a háború utolsó napjaiban, áprilisban látták Bagdad egyik északkeleti negyedében. Feltételezett tartózkodási helyei ellen két légitámadást is intéztek az amerikaiak, de a diktátor sorsáról bizonyosat azóta sem lehet tudni.

Amerikai illetékesek szerint Szaddám Huszeinnek és fiainak elfogása azért is kulcsfontosságú lenne, mert a sorsát övező bizonytalanság összehozhatja az Amerika-ellenes erőket. Az elmúlt hetekben számos támadás érte a megszálló egységeket Irakban. Május elseje, a nagyobb hadműveletek hivatalos befejezése óta huszonhat amerikai katona halt meg.