Meghalt Tom Lantos

2008.02.11. 15:46
Nyolcvan éves korában, súlyos betegség után meghalt Tom Lantos. A magyar származású amerikai kongresszusi képviselő pár hete vonult vissza a politikától, Gyurcsány Ferenc George W. Bush társaságában akarta a múlt héten kitüntetni, de betegsége miatt ez már nem történhetett meg.

80 éves korában meghalt Tom Lantos, magyar származású demokrata párti amerikai kongresszusi képviselő, írja az AP. A hírt szóvivője közölte hétfőn. Tom Lantos a Washingtonhoz közeli, Maryland állambeli Bethesda Haditengerészeti Kórházban halt meg.

Tom Lantos január 2-án jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától, az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért.

2006 március 15-én Bushsal

Lantos 1928-ban született Budapesten, elmondása szerint 1944-ig boldog gyermekkora volt, a második világháború azonban elérte őt is, munkaszolgálatos volt, ahonnan végül sikerült megszöknie, és visszatérnie a fővárosba. Budapesten a Raoul Wallenberg svéd diplomata védelme alatt álló házban talált menedéket.

A háború után nem maradt sokáig Magyarországon, 1947-ben az Egyesült Államokba költözött, ott vette feleségül ifjúkori szerelmét, Annette-tet. A Lantos házaspárnak két lánya született, ma már 17 unokájuk és két dédunokájuk van.

Tom Lantos, az amerikai kongresszus egyetlen holokauszt-túlélője, első törvényhozási sikerét pont Raoul Wallenberg iránti hálája kísérte, amikor törvényjavaslatot nyújtott be, hogy megmentője legyen tiszteletbeli amerikai állampolgár. Hasonló megtiszteltetésben Winston Churchill és Marquis de Lafayette részesült.

Izrael és a háborúk

Lantos Izrael egyik jelentős - kritikusai szerint meglehetősen egyoldalú - támogatója. Lantos ugyanakkor azt vallotta, hogy Izrael hűséges támogatása a demokráciák iránti és a terrorizmus elleni elkötelezettségéből fakad, és nem zsidó származásából.

Lantos az elsők között támogatta Bushnak azt döntését, hogy az Egyesült Államoknak megtámadnja Irakot. Azóta megváltozott a véleménye, számos alkalommal nyíltan bírálta a Bush-adminisztrációt az iraki háború kezeléséért. Több demokrata párti képviselőtársával többször levélben fordult az amerikai elnökhöz, hogy kezdje meg a csapatok kivonását a Irakból.

Az is hangoztatta, hogy az amerikai elnöknek tárgyalnia kellene Iránnal és Szíriával, és hasonló véleményen volt az iraki politikáról is. „Abban hiszek, hogy mindenkivel beszélni kell, ez néha tényleg működik.”

Mindkét oldalnak fontos volt

Lantos rendszeresen szólalt meg Magyarországgal és a térséggel kapcsolatos ügyekben, sokszor egyedül az amerikai politikusok közül. Így akkor is, amikor 2007 őszén elítélte Szlovákiát a Benes-dekrétumok sérthetetlenségének garantálásáért. A magyar parlamentben is rendszeresen hivatkoztak rá. Utoljára idén novemberben Mesterházy Attila MSZP-s képviselő érvelt Lantosnak a magyar NATO-tagságot pozitívan értékelő mondataival Orbán Viktorral szemben, amikor a Fidesz elnöke Laborc Sándor kinevezésén méltatlankodott. Szintén idén beszélt Lantosról a parlamentben Répássy Róbert (Fidesz) a gyűlöletbeszéd szigorításáról szóló vitában. Répássy arra utalt, hogy míg Lantos a Magyar Gárda betiltását kérte, addig saját hazájában nem tiltja semmilyen törvény sem a gyűlöletbeszédet.

Sokat idézték

2004-ben a vajdasági magyarverések kapcsán került szóba a magyar parlamentben. Akkor egy szocialista képviselő arról beszélt, hogy még Lantos fellépése is kevés volt a szerb kormány ellen, így Gedei József nem értette, hogy miért tartja tehetetlennek az ellenzék a magyar kormányt. 2003-ban a fideszes Németh Zsolt arról beszélt, hogy Lantos Románia és Szlovákia NATO-csatlakozáskor arra buzdította kormányát, hogy kérje számon a kisebbségi jogok betartását a két új tagállamban. 2000-ben a fideszes Varga László egyrészt megköszönte Lantosnak, hogy mennyit tett a romániai magyarság érdekében, másrészt megszidta, mert magyarországi antiszemitizmussal riogatott. Varga még azt is felidézte, hogy Antall József miniszterelnök figyelmeztette Lantost, hogy elfogult, és tárgyilagosabbnak kellene lennie. 1999-ben az SZDSZ-es Bauer Tamás arra emlékezett, hogy Lantos az amerikai szenátusban napirend előtti felszólalásban tiltakozott Csurka István írása ellen a kilencvenes évek elején.

Lantos Budapesten 99-ben

A rendszerváltás óta visszatérő elem volt, hogy a magyarországi antiszemitizmus és neonáci veszély miatt aggodó baloldal Tom Lantosba kapaszkodott. Ugyanakkor a határon túli magyarok ügyében a jobboldal számára volt rendszeresen kedves hivatkozási alap Lantos működése.

Befolyásos bizottság elnöke

Tom Lantos egy éve vette át a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának elnöki posztját, miután a demokraták novemberben megnyerték a kongresszusi választásokat. Ennek a bizottságnak a hatáskörébe tartozik az Egyesült Államok külpolitikája, a diplomáciai kapcsolatok, a biztonságpolitika, a nemzetközi szervezetekben való szerepvállalás, az emberi jogok, illetve a kereskedelemfejlesztés.

A képviselőháznak 1981-ben lett tagja, alapítója és társelnöke volt a kongresszus emberi jogokkal foglalkozó testületének, és részt vett további kongresszusi testületek, bizottságok munkájában is, így például szakterületei közé tartozott az antiszemitizmus elleni küzdelem, a kormányzati tevékenység hatékonyabbá tétele, de dolgozott San Francisco repülőtere környékének a zajcsökkentésén is.

Az SFGate.com a külügyi bizottság élére való kinevezésekor készített interjút Tom Lantossal. „Bizonyos értelemben az egész életem arról szólt, hogy felkészüljek erre a feladatra” – fogalmazott akkor a demokrata képviselő.

A betegségéről szóló hírek megjelenése után ítélték neki a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök George W. Bush amerikai elnök jelenlétében adott volna át neki a múlt héten, de az amerikai képviselő állapota miatt lemondták az utat.