Légtérhasználatot kért Törökországtól Nagy-Britannia

2003.03.20. 12:16
Az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia is légtérhasználati kérelemmel fordult Törökországhoz. Bár az amerikaiak az északi front megnyitása reményében fordultak a török kormányhoz, valószínüleg csak korlátozott légtérhasználatot kapnak. Tálas Péter szerint egy hozzájárulás nélküli akció sértené a török szuverenitást.
Légtérhasználati kérelemmel fordult Törökországhoz Nagy-Britannia. Jack Straw brit külügyminiszter még az amerikai támadás előtt egyeztetett török partnerével, Abdullah Gül azonban nem kívánt végleges választ adni a török parlament csütörtöki szavazása előtt.

Korlátozott légtérhasználat

A törvényhozók csütörtökön tárgyalják Erdogan kormányfő az amerikaiak korlátozott légtérhasználatát engedélyező javaslatát. Bár az amerikaiak korábbi tervei szerint Törökország felől is támadást intéztek volna Irak ellen, a két hete kinevezett miniszterelnök még a leszállást sem engedélyezné a diktatúra elleni támadásra induló repülőknek.

Erdogan javaslata nem vonatkozik a dél-törökországi Incirlik légibázison állomásozó mintegy ötven amerikai és brit vadászgépre. Az iraki északi repüléstilalmi övezet ellenőrzését végző gépek továbbra is szabadon használhatják a repteret.

szuverenitást sértene a hozzájárulás nélküli akció

Bár nem kizárt, hogy az Egyesült Államok a törökök visszautasítása ellenére is támadásba küldi az időközben partraszállt harmincezres haderejét, Tálas Péter, a Hinvédelmi Minisztérium Stratégiai és Védelmi Kutatások Hivatalának főigazgató-helyettese kevés esélyt lát erre. "Nem lenne elegáns" - nyilatkozta a szakértő az Indexnek.

Tálas sokkal valószínűbbnek tartja, hogy az Egyesült Államok újra megpróbálja meggyőzni törökországot a hozzájárulás fontosságáról. Ha az amerikaiak ennek hiányában lépnének akcióba, azzal megsértenék törökország szuverenitását. "Ez nagyon rosszat tenne a török-amerikai viszonynak" - mondta Tálas.