Tucatnyi külföldi az iraki felkelők fogságában

2004.04.08. 16:32
Három japán, nyolc dél-korai és egy brit állampolgárt ejtettek túszul az iraki felkelők. A Mudzsáhid Brigádok Irakban nevű ismeretlen szervezet azzal fenyegetőzik, hogy kivégzi a japán túszokat, ha nem hagyják el Irakot a japán katonai erők.
Három japán állampolgárt ejtett túszul egy eddig ismeretlen szervezet, a Mudzsáhid Brigádok Irakban, és azzal fenyegetőzik, hogy kivégzi túszait, ha a japán katonák nem távoznak az arab országból. Csütörtökön nyolc dél-koreai állampolgár is iraki felkelők fogságába esett. Ugyancsak csütörtökön jelentették be, hogy a hét elején elraboltak egy brit állampolgárt.

A katari székhelyű al-Dzsazíra arab műholdas televízió csütörtökön videofelvételet sugárzott a japán túszokról. A képeken két férfi és egy nő volt látható, akiknek a szemét bekötötték. Mindannyian civil ruhát viseltek. Az NHK japán televíziós állomás jelentése szerint az emberrablók azzal fenyegetőznek, hogy megölik túszaikat, ha a szigetország három napon belül nem vonja ki csapatait Irakból. A tokiói külügyminisztérium válságtörzset állított fel, hogy ellenőrizze a japánok túszul ejtéséről helyi hírforrásokból származó jelentéseket.

A szöuli külügyminisztérium arról számolt be, hogy csütörtökön nyolc dél-koreai került a gerillák fogságába. A tárca szerint később egyiküknek sikerült megszöknie. Az első jelentések még arról számoltak be, hogy egy túszt szabadon engedtek.

Az iraki koalíciós erők közlése szerint a brit Gary Teeley vállalkozó Násziríjában esett fogságba, s hétfő óta semmi hír sincs felőle. A déli-iraki város napok óta a síita felkelők és olasz katonai egységek között dúló heves harcok színhelye.