Egynapos ultimátumot adtak az izraeli katona elrablói

2006.07.03. 10:40
Ezer fogoly szabadon bocsátását, valamint a Gázai övezetben indított katonai művelet leállítását követelte Izraeltől az a három palesztin fegyveres csoport, amely hat napja túszul ejtett egy izraeli katonát. Most azt mondják, egynapos határideje marad Izraelnek. Bush amerikai elnök szerint kulcskérdés a katona elengedése a gázai válság megoldásában. Izrael egyelőre nem enged a zsarolásnak.

Huszonnégy órás ultimátumot adtak az izraeli katonát állítólag fogva tartó palesztin szélsőséges szervezetek, hogy Izrael szabadon engedje az általuk követelt ezer foglyot.

Az ultimátum, amelyet Gázában tettek közzé hétfőn az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok, a Hamász fegyveres szárnya, továbbá a Hamásszal szintén kapcsolatban álló Népi Ellenállás Bizottságai és az Iszlám Hadserege szervezetek, kedden közép-európai idő szerint reggel 5 órakor jár le.

"Amennyiben az ellenség nem tesz eleget az előző közleményünkben megfogalmazott követeléseinknek, az ügyet lezártnak tekintjük" - áll a kommünikében.

Arról nincs szó az ultimátumban, hogy mi lesz az elrabolt izraeli katona sorsa, ha nem teljesülnek a követelések a megadott határidőig. Egy nyugati hírügynökség megkérdezte erről az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok szóvivőjét, aki csak annyit mondott válaszul, hogy az ultimátum "szövege világos, további kommentárunk nincs".

Nem engednek a zsarolásnak

Egy névtelenséghez ragaszkodó izraeli katonai illetékes elvetette a palesztin ultimátumot azzal, hogy a szövegét tanulmányozzák, de az izraeli alapálláson ez idő szerint nem változtatnak, eszerint pedig minden tárgyalást visszautasítanak az emberrablókkal és nem engednek a zsarolásnak.

A 19 éves Gilád Salit tizedest június 25-én fogták el a Gázai övezet és Izrael határán.

George Bush amerikai elnök szerint kulcskérdés a palesztin fegyveresek által foglyul ejtett izraeli katona elengedése a gázai válság megoldásában - jelezte a Fehér Ház.