A mosoly számít

2002.09.09. 10:18
Egyértelmű kormánypárti győzelmet hozott a német kancellári posztért versengő jelöltek második televíziós összecsapása. Az ezúttal az ARD-n és a ZDF-en közvetített tv-párbaj fő témái Irak és a munkanélküliség voltak.
A kormányzó szociáldemokraták (SPD) kancellárja, Gerhard Schröder ezúttal sikeresen juttatta érvényre szónoki fölényét a kereszténydemokraták jelöltjével, Edmund Stoiberrel szemben. Az ellenzéki kihívónak annak ellenére sem sikerült fogást találnia a jelenlegi kancelláron, hogy az SPD gyakorlatilag kudarcot vallott négy évvel korábbi programjának teljesítésében. Annak legfőbb pontja - mint minden rendes szociáldemokratánál - a munkanélküliség leküzdése volt. Nos nemhogy leküzdeni, de még szinten tartani sem sikerült ezt a számot. Ma Németországban több mint négymillió munkanélkülit tartanak számon.

Munkanélküliség

Gerhard Schröder és Edmund Stoiberrel
Schröder hibátlanul érzett rá arra, mire van szüksége a választónak. Az embert adta, a kancellárt aki a szomszédban lakik, aki reggelente ugyanúgy elrontja a tojásrántottát. A párbaj elején váratlan szerénységgel elemezte kormányzása elmúlt négy évének eredményeit, minden hibát beismert, gyakran már azokat is, amiket el sem követett. A nézőkben sikerült kialakítania azt az érzést, hogy olyan ember áll előttük, aki minden követ megmozgatott, minden lehetőséget kihasznált, de a világgazdasági recesszió etc. keresztülhúzták számításait. Így az ellenfél által sorolt kudarcok sokkal elfogadhatóbbá, érthetőbbé váltak.

Persze mindez nem lett volna elég a győzelemhez. A gyakorlatias németek nem állnának ki egy szentimentális vesztes mellett. A korábbi hagyományokkal szakítva Schröder felelevenítette a múltat is. Stoiber heves támadásaira reagálva rámutatott, hogy a kihívónak sincsenek adekvát válaszai a kor még adekvátabb kihívásaira. Ami Helmut Kohlnak és a CDU/CSU-nak nem sikerült 16 év alatt, az hogy sikerülhetne a szociáldemokratáknak pusztán négy év alatt? Az igazán fájdalmas ütést akkor vitte be, amikor felhívta a figyelmet arra, hogy a munkanélküliség az elmúlt időszakban a kihívó "hazájában" Bajorországban nőtt a leggyorsabban.

Irak

Ennél több szimpátiát már csak az iraki kérdés taglalásával tudott kivívni magának a kancellár. Schröder még egy ENSZ felhatalmazással sem lenne hajlandó német csapatokat Irakba küldeni, míg Stoiber világpolitikai indokokból azért megfontolás tárgyává tenné a kérdést. A német választó alapvetően paranoiás, ha katonái külföldre küldéséről van szó, így érthetetlen, hogy a kancellár kihívója miért próbálja a világpolitikai helyzetet a kispolgároknak magyarázva megnyerni a szavazók kegyeit.

A mosoly számít

A kancellár "összekacsintós" stílusa elfeledtette a szomorú tényeket a tévénézőkkel. Az első gyorsfelmérések szerint Schröder lett a párviadal egyértelmű győztese. Hogy mennyiben sikerül ezeket a szimpátiapontokat az SPD-nek kamatoztatnia, az a szeptember 22-i választásokon fog kiderülni.