December 26-án új választás lesz Ukrajnában

2004.12.04. 11:57
Az ukrán legfelsőbb bíróság péntek délután hozott döntésében érvénytelennek nyilvánította az ukrajnai elnökválasztás második fordulóját, azt december 26-án ismétlik meg.
A testület Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt beadványára hozta meg döntését, aki azt kérte, hogy a bíróság semmisítse meg az elnökválasztás november 21-i második fordulójának hivatalos eredményét, amelyet Juscsenko szerint Viktor Janukovics ukrán kormányfő, a hatalom elnökjelöltje javára meghamisítottak. Az ismételt 2. fordulót december 26-án kell megtartani - rendelte el az ukrán legfelsőbb bíróság döntésében, mely ellen fellebbezésnek helye nincs.

"A demokrácia nagy győzelme"

A bejelentést követően az ellenzéki elnökjelölt, Viktor Jucsenko képviselője, Nikolaj Katerincsuk az újságíróknak elmondta, elégedettek a legfelsőbb bíróság döntésével - értesült a korrespondent.net. Katerincsuk szerint Ukrajna lépést tett a demokrácia, és az országban kialakult feszült helyzet megoldása felé. "A döntés azoknak az embereknek a győzelme, akik ott álltak a téren, a demokrácia nagy győzelme" - nyilatkozta Katerincsuk, aki reményét fejezte ki, hogy a megismételt választáson végre az igazi győztesről döntenek majd az állampolgárok, és még az új év előtt Ukrajna megtudja az új elnök nevét.

Mihail Gorbacsov szerint az ukrán legfelsőbb bíróságnak teljesen új elnökválasztást kellett volna elrendelnie, nem csupán a második forduló megismétlését. A volt szovjet elnök péntek este Moszkvában kifejtette: ha az ukrán legfelsőbb bíróság törvényellenesnek ítélte a választási bizottság második fordulóbeli tevékenységét, akkor ezzel megkérdőjeleződik az egész választás, hiszen a bizottság hasonló módon járhatott el az első fordulóban is. Ezért logikusabb lett volna tiszta lapot nyitni, és épp egy ilyen döntés tette volna lehetővé a helyzet csillapítását és Ukrajna felbomlásának elkerülését - tette hozzá az Interfax szerint.

A washingtoni Fehér Ház üdvözölte pénteken az ukrajnai legfelsőbb bíróság döntését. "A bíróság döntése fontos lépés a békés és demokratikus megoldás felé, amely a nép akaratát tükrözi" - jelentette ki Scott McClellan szóvivő. Szavai szerint a legfelsőbb bíróság határozata a népakarat diadalát megvalósító politikai és igazságügyi folyamat eleme.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken valamennyi ukrajnai politikai erőt fölszólított arra, hogy tartsa tiszteletben a kelet-európai ország legfelsőbb bíróságának határozatát, amely megsemmisítette az elnökválasztás második fordulójának eredményét. Javier Solana közleményében leszögezte: "Az Európai Unió mindig is a politikai válság az ország alkotmányos eljárásának megfelelő, jogi úton való megoldására hívott föl. Felszólítok minden felet és minden ukrajnai intézményt arra, hogy maradéktalanul működjenek együtt a bírósági döntés végrehajtása terén, a szabad, igazságos és átlátható választásokra tekintettel."

Janukovics újra kiáll

Viktor Janukovics ukrán kormányfő kiáll Viktor Juscsenko ellenzéki vezető ellen az elnökválasztás december 26-án esedékes megismételt második fordulójában - jelentette be szombaton a politikus szóvivője. Janukovicsnak "meggyőződése, hogy az első alkalomhoz hasonlóan másodszor is győzni fog, mert 15 millió ukrán áll mögötte" - mondta a szóvivő.

A jelenlegi államfő, Leonyid Kucsma által favorizált Janukovics a sajtóhoz eljuttatott nyilatkozatában meggyőződését fejezte ki, hogy a legfelsőbb bíróság pénteki döntése - amellyel a második forduló megismétlését írta elő - az ukrán alkotmány megsértésével egyenlő, s az "az utca nyomására született meg".

Valódi hősök

A kormány menesztését és a központi választási bizottság átszervezését követelte az ukrán elnöktől a legfelsőbb bíróság péntek délutáni döntése után Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt a kijevi Függetlenség terén összegyűlt több tízezer híve előtt. "Ukrajna ma igazi demokratikus állam. Ukrajna az igazságot, a demokráciát és a szabadságot választotta. Ez nektek köszönhető" - jelentette ki az ellenzéki elnökjelölt.

Juscsenko a legfelsőbb bíróság tagjait valódi hősöknek nevezte, és úgy vélte, döntésük következtében végérvényesen meghiúsult Leonyid Kucsma elnök terve a választásokkal kapcsolatban. Felszólította a leköszönő államfőt, hogy haladéktalanul menessze Viktor Janukovics kormányát, amelytől a parlament megvonta a bizalmat, és szervezze át azt a választási bizottságot, amely "elárulta" a nemzetet, amikor hitelesítette a csalásoktól beszennyezett választásokat. Hozzáfűzte, hogy az átszervezés halogatása minden nappal növeli Kucsma felelősségét.

Juscsenko felhívta híveit, hogy továbbra is maradjanak a Függetlenség terén. A téren összegyűlt tömeg lelkes bekiabálásokkal és tapsokkal üdvözölte az ellenzéki vezető beszédét.

Hazahívnák a katonákat Irakból
Az Irakban szolgáló 1600 ukrán békefenntartó katona kivonására szólította fel pénteken a kijevi parlament Leonyid Kucsma távozó elnököt, de határozata nem kötelező erejű. A 257 szavazattal, negyven tartózkodás mellett elfogadott határozatot a beterjesztők az iraki helyzet kiéleződésével indokolták, emiatt - mint mondták - az ukrán katonáknak harci cselekményekben is részt kellett venniük, jóllehet ehhez a parlament nem adta hozzájárulását.