Továbbra is bizonytalan az ukrajnai elnökválasztás kimenetele

2004.11.01. 09:28
Továbbra is bizonytalan az ukrajnai elnökválasztás első fordulójának kimenetele, csak annyi látszik biztosnak, hogy a két fő rivális, Viktor Janukovics kormányfő és Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt jutott tovább a három héttel később tervezett második fordulóba.
A szavazatok 63,5 százalékának összeszámlálása után Viktor Janukovics 43,27 százalékkal vezet Viktor Juscsenko előtt, akire a választópolgárok 36,27 százaléka adta le voksát - közölte hétfő hajnalban az ukrán Központi Választási Bizottság.

A hivatalos adatok szerint Nyugat-Ukrajna nagy részében - Kárpátalját kivéve -, így Vinnicja, Volhínia, Zsitomir, Ivano-Frankivszk, Lviv, Rivne, Ternopil megyékben, illetve a fővárosban az ellenzéki elnökjelölt vezet, míg Ukrajna déli és keleti régióiban - Harkov, Donyeck, Luhanszk megyében és a krími Szevasztopol városában - Viktor Janukovics szerzett elsöprő fölényt. A hétfő reggel 5 órakor közzétett adatok szerint Kárpátalján Viktor Janukovics vezet a szavazatok 45,67 százalékával, szorosan a nyomában Viktor Juscsenkóval.

Olekszandr Zincsenko, Viktor Juscsenko kampányfőnöke ugyanakkor hétfő reggel azt közölte, hogy a kampányiroda által elvégzett párhuzamos szavazatszámlálás eredményei szerint a voksok 55,6 százalékának feldolgozása után Viktor Juscsenko 49,9 százalékkal vezet, míg Viktor Janukovics szavazatainak aránya 30,36 százalék.

A Központi Választási Bizottság hétfő délelőttre ígérte a nem hivatalos végeredmény közzétételét.

Nemzetközi és hazai megfigyelők egyaránt számos szabálytalanságról számoltak be mindkét részről a voksolás során. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet hétfő délután számol be a sajtónak a választás során tapasztaltakról.

Megvalósult a demokratikus erők győzelme?

"Ukrajnában megvalósult a demokratikus erők győzelme" - így értékelte hétfő hajnalban Kijevben tartott rövid sajtótájékoztatóján Viktor Juscsenko, az ellenzék jelöltje a vasárnapi elnökválasztás eredményeit.

A Mi Ukrajnánk pártszövetség vezetője ismertette a kampányirodája által elvégzett párhuzamos szavazatszámlálás eredményét. Eszerint a 10 581 szavazókörben, azaz az összes szavazókör 31,8 százalékában feldolgozott 6.644.164 szavazat alapján Viktor Juscsenko 50,34 százaléknyi, Viktor Janukovics kormányfő pedig 27,86 százaléknyi szavazatot kapott.

Az ellenzék jelöltje elmondta: Donyeck megyében, ahol titokzatosan folyik a szavazatok összeszámlálása, igen alacsony, tíz százalék körüli szavazatot kapott, ami arról tanúskodik, hogy a régióban törvénytelen módon ellenőrzik a szavazatok összeszámlálását. Hozzátette, Luhanszk megyében hasonló a helyzet. Szorgalmazta, hogy továbbra is kísérjék figyelemmel a szavazatszámlálást, mert meggyőződése, hogy most folyik azokban a körzetekben a "technológiák javítása", ahol ezt a hatalom eltervezte.

Az esetleges éjszakai erőszakos cselekményekkel kapcsolatos híresztelésekkel ellentétben hajnali két óráig nyugodt volt az ukrán főváros, késő este a választási bizottság épületénél a megerősített őrségen kívül csak néhány bámészkodó és újságíró várakozott.

Az Európa Tanács szeirnt még korai lenne szankciókról beszélni

Hanne Severinsen, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése megfigyelő bizottságának jelentéstevője szerint korai még esetleges szankciókról beszélni a vasárnapi ukrajnai elnökválasztás lebonyolításával kapcsolatban.

A Kanal-5 ellenzéki tv-állomásnak nyilatkozva Hanne Severinsen hétfőn "érdekesnek" nevezte a szavazóhelyiségekből távozók körében végzett felmérés eredményeit. Ezen lényegében az exit poll eredmények és a központi választási bizottság által közzétett előzetes részeredmények közötti különbséget értette.

"Tartunk tőle, hogy ez csalásra utalhat. Reméljük, hogy megfigyelőink jelentést tesznek az ilyen esetekről. Voltam Munkácson (ahol botrányba fulladt polgármester-választást tartottak áprilisban - tud.), és tudom, hogy nem csak a szavazás alatt kell gondos megfigyelést végezni, de utána is" - jelentette ki Hanne Severinsen.

Az ET parlamenti közgyűlése küldöttsége a szavazás első fordulójával kapcsolatos álláspontját azután teszi közzé, hogy valamennyi megfigyelő benyújtja jelentését.

A fővárosban és Kijev megyében, ahol Severinsen asszony személyesen járt, a szavazás nyugodtan folyt.

A jelentéstevő ugyanakkor rámutatott, hogy a választási kampány - mint ahogyan arra Leonyid Kucsma távozó elnök is rámutatott - az eddigi "legpiszkosabb" volt. Az ET parlamenti közgyűlésének képviselői szerint a választás alacsonyabb szintű volt, mint az 1999-es elnökválasztás és a 2002. évi parlamenti választás.