Nem lesz új demokrata előválasztás Floridában

2008.03.19. 11:34

Több hetes egyeztetések és tárgyalások után Karen L. Thurman, a Demokrata Párt floridai szervezetének elnöke bejelentette, hogy nem tartanak második előválasztást a 185 kötött delegáltat jelentő államban. Közleményében jelezte, hogy az elutasító döntést megelőzően a megbeszélések során a hagyományos előválasztás, a kaukusz, és a levélben lebonyolított szavazás lehetőségét is megvizsgálták. A floridai delegáltak sorsa ezzel az országos demokrata pártvezetés, a DNC szabályokat felügyelő bizottságának a kezében van, amelyik legközelebb áprilisban ülésezik. (AP, CNN)

Az egész ügy előzménye, hogy a demokrata pártvezetés korábban az összes kötött delegáltjától megfosztotta Florida és Michigan államokat, amelyek a DNC tiltása ellenére a február 5-i szuperkedd előtt tartották saját előválasztásukat. A büntetés következtében Floridában és Michiganben hivatalosan egyik demokrata jelölt sem kampányolt, és a tét nélküli szavazásokon végül mindkét államban Hillary Clinton nyerte az előválasztást, aki ezért értelemszerűen már hetek óta a renitens államok küldötteinek beszámítását szorgalmazta. A felvetést azonban a legtöbb demokrata prominens elutasította, ezért az utóbbi hetekben felmerült az új választások kiírásának ötlete, amit bizonyos feltételekkel még Barack Obama kampánystábja is támogatott volna.

Új előválasztás azonban a hétfői döntés értelmében már nem lesz. A floridai demokraták azonban nem adták fel a reményt, hogy valamilyen formában mégis részt vehetnek majd küldötteik az augusztusi demokrata jelöltállító gyűlésen. A Clintont támogató Bill Nelson floridai demokrata szenátor javaslata szerint az eredeti eredmények figyelembe vételével osztanák el a delegáltakat, azonban a konvención valójában minden egyes küldött csak fél szavazattal rendelkezne, hasonlóan az egyébként csak néhány delegáltat érő Amerikai Szamoa, a Virgin-szigetek, vagy éppen a külföldön szavazó demokratákat képviselő Democrats Abroad küldötteihez. A szintén Clintont támogató floridai Debbie Wasserman Schultz kongresszusi képviselő szerint ezt a megoldást támogatnák az új előválasztás ötletét már az előző héten elutasító floridai demokrata kongresszusi képviselők is.

A Clinton-támogatók azzal érvelnek, hogy ez a megoldás Obamának sem jelentene akkora hátrányt, mivel a januári szavazás alapján 105 delegáltat szerző Clinton valójában csak 19 szavazatot nyerne a denveri konvención a tét nélküli versenyben 67 floridai kötött delegáltat elnyerő Obamával szemben. Azt is felvetették, hogy katasztrofális következményekkel járhat a demokrata jelöltre nézve a novemberi elnökválasztáson, ha nem engedik meg a nagyon fontos billegő állam delegáltjainak részvételét a konvención. A felvetés kapcsán eddig megszólaló Obama támogatók, például Tom Daschle, a demokraták korábbi szenátusi frakcióvezetője ugyanakkor nem lelkesedtek túlzottan a felezős megoldásért.

Miközben Florida kálváriája folytatódik, a CNN úgy tudja, hogy az augusztusi konvencióról szintén kitiltott Michiganben a napokban tárgyalják a június 3-i új előválasztásról szóló javaslatot, amelyen a január 15-i szavazással ellentétben csak demokraták vehetnének részt. Michigan annyiban különbözik Floridától, hogy ott egyedül Hillary Clinton került fel a szavazólapokra, ezért az eredeti eredmények beszámítására nincs sok esély. Ezt Clinton stábjában is belátták, mert még az ügyben nyilatkozó Harold Ickes, Clinton egyik tanácsadója is mindenképpen új választást tartott szükségesnek.

A Clinton stáb beleegyezése azonban a Detroit News szerint még kevés: a tervezett michigani újrázásnak egyelőre még az anyagi fedezete sem tisztázott, és az Obama kampány hozzájárulására is mindenképpen szükség van. Már csak azért is, mert a michigani törvényhozás demokrata többségű alsóháza mellett a republikánus szenátusnak is kétharmados többséggel támogatnia kell bármilyen javaslatot, a republikánus vezetők pedig már jelezték, hogy nem foglalkoznak semmilyen olyan tervezettel, amire még Obamáék sem bólintottak rá. Az michigani újrázást hivatalosan egyébként az illinois-i szenátor kampánystábja nem utasította el, ugyanakkor megismételték korábbi álláspontjukat, miszerint bármilyen ismétlés csak hosszas előkészítést követően lehetséges.A WWJ detroiti rádió információi szerint egyébként már a michigani demokrata állami szenátorok sem hisznek a megegyezésben, ezért az új választás kiírása egyre valószínűtlenebb.