Florida dönt

2000.11.08. 19:52
Az amerikai választások végeredménye csütörtökön derül ki, miután a döntő fontosságú Florida államban annyira szoros lett az eredmény, hogy újra kell számolni a szavazatokat.
Az Egyesült Államok 43-ik elnökének megválasztása gyakorlatilag eredménytelen, legalábbis egyelőre. Mind az országos szavazatok száma, mind az összegyűjtött elektorok száma - ami végülis eldönti a választást - annyira megegyezik, hogy nincs döntés. Bush-nak jelenleg 246, Gore-nak pedig 260 elektori szavazata van. A győzelemhez 270 kell.

A patthelyzet azért állt be, mert Floridában, abban az államban, amelyik 25 elektorával eldönthetné a versenyt, szintén nem született egyértelmű győztes. Itt George Bush mindössze 1785 szavazattal múlta felül Al Gore-t. Ezzel tulajdonképpen megnyerte volna a választást, az állam törvényei szerint azonban ilyen szoros eredmény esetén újra kell számolni a szavazatokat. Ráadásul a helyi választási szabályok szerint a külföldön tartózkodó floridai lakosok a voksolás napját követően még tíz napig leadhatják szavazatukat, ezzel tovább növelve a bizonytalanságot. 1996-ban több mint tízezren szavaztak külföldről - tehát még bármi lehet. Lehet, hogy Bush megtartja előnyét, és ezzel begyűjti Florida 25 elektori voksát. Ezzel nyerne, hiszen így 271-260-ra megverné Gore-t. Fordított esetben Gore-é lenne a győzelem 285-256 arányban.

Florida dönt.