Francia-orosz vétó várható a háborúpárti határozatra

2003.03.05. 15:49
Semmiképpen nem járul hozzá az iraki háborúhoz Franciaország, Oroszország és Németország. A békepárti hármak annak ellenére ragaszkodnak álláspontjukhoz, hogy már az ENSZ-ben is egyre többen vélik úgy, Irak nem működik együtt. A vétó nem befolyásolja az Egyesült Államok döntését.
Franciaország, Oroszország és Németország nem járul hozzá egy, a háborúra is feljogosító Irakkal kapcsolatos ENSZ-határozathoz - jelentették be a három ország külügyminiszterei párizsi megbeszélésük után. "Nem engedjük meg, hogy egy a háborúra is feljogosító határozat szülessen" - jelentette ki Dominique Villepin.

Lebegtetett vétó

Franciaország a külügyminiszter szerint "felelőségéhez méltóan" fog dönteni. Villepin kerülte ugyan a vétó említését, ám mint mondta, országa "teljesen egyetért az orosz állásponttal". Igor Ivanov orosz külügyminiszter keddi bejelentése szerint országa kész megvétózni az amerikai-brit határozati javaslatot.

Amerika így is, úgy is támad

Az Egyesült Államok többször is nyilvánvalóvá tette, hogy akár ENSZ-felhatalmazás nélkül is kész megtámadni Irakot, ha Huszein lefegyverzésének már nincs más módja. "Huszeint le kell és le is fogjuk fegyverezni, akár békésen, akár háborúval, az ENSZ beleegyezésével vagy anélkül" - nyilatkozta Colin Powell amerikai külügyminiszter az orosz állami tévének kedden.

Blix Irak kritikájára készül

A három békepárti ország döntése annak fényében meglepő, hogy a Hans Blix pénteken bemutatásra kerülő jelentéséből kiszivárgott részletek szerint a fő fegyverzetellenőr Irak megdorgálására készül. A lapnak nyilatkozó magas rangú ENSZ-tisztviselő szerint egyre többen látják úgy a világszervezetben, hogy Irak nem működik együtt a BT határozataival.

Ezzel szemben Joschka Fischer német külügyminiszter "látja a haladást". "Az ellenőrzések eredményei egyre bátorítóbbak" - jelentette ki Villepin, aki többek között az al-Szamud 2-es rakéták megsemmisítésére is utalt. Irak az elmúlt öt napban 18 darabot semmisített meg száznál is több határozatsértő rakétából. Ugyan az ellenőrzések a francia külügyminiszter szerint "sem tarthatnak örökké", úgy gondolja, hogy egy háború "feszültségekhez vezethet a Közel-Keleten és fokozhatja a terrorizmus veszélyét is".