Élő adásban bírálták Busht

2005.09.03. 19:24
"George Bush fütyül a feketékre!" Az előre megírt közhelyek felolvasása helyett saját szavaival mondta el Kanye West rapsztár, mi is a baja a Katrina hurrikán okozta katasztrófa kezelésével. A péntek esti segélykérő koncerten rajta kívül több neves médiaszemélyiség kérte a nézőket, hogy adakozzanak az áldozatok megsegítésére.
Michael Moore világhírű amerikai filmrendező nyílt levélben, Kanye West rapsztár egyenes tévéadásban bírálta George Bush elnököt a Katrina hurrikán New Orleans-i áldozatai iránt tanúsított magatartása miatt.

Az iraki háborút hevesen ellenző Michael Moore éles hangú nyílt levélben tette fel a kérdést: "Kedves Bush úr, van valami elképzelése arról, hogy hol vannak a helikoptereink?... Emberek ezrei rekedtek New Orleans kikötőjében, akiket légi úton kellene kimenteni. Hová az ördögbe tette a katonai helikoptereinket?"

A 9/11 Fahrenheit című dokumentumfilm rendezője - aki filmjében élesen bírálta és elmarasztalta Busht mindazért, amit a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt és után tett - a Nemzeti Gárda (NG) segítségét is hiányolta. "(A NG tagjai) most valóban hasznunkra lehetnének, éppen egy olyan típusú katasztrófa idején segíthetnének, amilyenek miatt létrehozták a gárdát" - írja.

Moore vitriolos nyelven javasolja az elnöknek: ne törődjön azokkal, akik azért bírálják, mert megnyirbálta a New Orleans körüli gátak karbantartására szánt pénzeket (nagyrészt éppen e gátak leomlása okozta a várost ért pusztítást) azért, "hogy megteremtse a demokráciát Irakban... Egyesek politikát akarnak csinálni ebből a tragédiából és ön ellen akarják fordítani - fütyüljön rájuk! ... Próbáljon néhány katonai helikoptert találni és a helyszínre küldeni. És tegyen úgy, mintha ezek a New Orleans-i és partvidéki emberek (az iraki) Tikrítben lennének!"

"George Bush fütyül a feketékre!" - támadt rá az elnökre Kanye West rapsztár az NBC televízió péntek esti egyenes adásában, a Katrina hurrikán áldozatai iránti szolidaritás jegyében rendezett koncert során.

A feketebőrű énekes ahelyett, hogy felolvasta volna a szerkesztők által számára összeállított, a katasztrófa nagyságát ecsetelő szöveget, a médiát is hevesen elítélte. "Utálom, ahogy velünk foglalkoznak! Látnak egy fekete családot és rögtön azt mondják, fosztogatók, s ha látnak egy fehér családot, azok 'élelmet keresnek'. És tudják, hogy azért kellett öt nap (a szövetségi segítség megérkezéséig), mert itt az emberek többsége fekete!" - fakadt ki a West.

Az NBC közleményben határolódott el Kanye West kirohanásától, mondván: a művész "figyelmen kívül hagyta a számára előkészített szöveget, s álláspontja semmiképpen nem azonos a tévétársaság álláspontjával". A tévé egyik szóvivője a The Washington Posttal azt közölte, hogy az elnökre vonatkozó megjegyzést kivágták a nyugati parton felvételről sugárzott műsorból.