Szaddám túlélte?

2003.04.09. 07:20
Az amerikai titkosszolgálat megbízható forrásból úgy tudja, Huszein a lebombázott épületben volt. A britek megbízható forrásból úgy tudják, hogy a támadás idején már nem. Az irakiak szerint vezető politikus nem halt meg a támadásban. A Pentagont nem aggasztja Huszein sorsának alakulása.
Szaddám Huszein túlélte a bagdadi étterem elleni bombatámadást - írja a Guardian brit titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. "Valószínűleg nem volt az épületben, amikor a bomba becsapódott" - nyilatkozta a napilapnak egy jólértesült, de magát megnevezni nem kívánó forrás. Értesülései szerint korábban azonban tényleg a megsemmisített étteremben volt.

A város felett köröző B-1-es repülőgép pilótája tizenkét perccel azután dobta le négy 960 kilós bombáját, hogy jelzést kapott: Huszein belépett az épületbe.

Megbízható források

A titkosszolgálati források nem kívántak válaszolni a Guardian kérdésére, hogy milyen forrásból származott a diktátor tartózkodási helyéről az információ. Az amerikai védelmi minisztérium három megbízható forrásról, "emberi felderítésről" beszélt.

A Bagdad még mindig iraki ellenőrzés alatt álló kerületében lévő étteremben, illetve a mögötte lévő bunkerben a feltételezések szerint az iraki vezetés negyven magas rangú tagja, köztük Huszein és két fia is ott volt. A romok alól két holttestet emeltek ki az irakiak, további tizennégyet keresnek. Állításuk szerint egyik áldozat sem magas rangú vezető.

Nem számít

A Guardiannak nyilatkozó titkosszolgálati források szerint Huszeint nem sikerült megölni. Az Egyesült Államok mindenesetre csökkentené a diktátor sorsának jelentőségét. "Nem hiszem, hogy számítana. Nem szenvedek álmatlanságtól csak azért, mert azon gondolkodom, mi lehet vele" - nyilatkozta a napilapnak Torie Clark, a védelmi minisztérium szóvivője.