Húsz bandavezért köröznek a Djindjics-merénylet miatt

2003.03.13. 10:35
A Djindjics elleni merénylettel vádolt zemuni klán ölte meg Ivan Sztambolicsot, Milosevics politikai karrierjének elindítóját is - véli a szerb kormány. A volt állambiztonsági parancsnok, Milorad Lukovics vezetése alatt álló bűnbanda a szervezett bűnözés elleni harcot akarta megakadályozni. A hatóságok a kétszáz tagú banda húsz vezérét üldözik, negyven bandatagot letartóztattak.
"Három merénylő vett részt Zoran Djindjic szerb kormányfő meggyilkolásában" - jelentette be csütörtökön Milan Obradovic belgrádi rendőrfőkapitány. Obradovic szerint a merénylők kék zubbonyt viseltek, egyiküknél távcsöves puska, a másik kettőnél pisztoly volt. Még egyiket sem sikerült elfogni, viszont letartóztattak a zimonyi klán negyven tagját.

Vörössapkás parancsnok

A kormány zimonyi klán bűnszövetkezetet vádolja Zoran Djindjics miniszterelnök megölésével. A legalább kétszáz tagú bűnbanda vezetője a gyanú szerint Milorad Lukovics, az állambiztonsági szolgálat "vörössapkás" különleges alakulatának egykori parancsnoka.

Húsz bandavezért köröznek

"Még a nap folyamán aláírjuk a volt Jugoszlávia területén működő szervezet bűnbanda tagjainak elfogásáról hozott határozatot" - idézi a kormány közleményét a BETA szerb hírügynökség. A közlemény húsz gyanúsított nevét sorolja fel, a maffia vezetésével vádolt Lukovics mellett Dusan "az albán" Szpaszojevicset, a "keresztapa" Mile Lukovicsot és "Bugsy" Dejan Milenkovicsot emelte ki.

Politikai gyilkosságok sorozata

A kormány szerint a zemuni klán gyilkolta meg Ivan Sztambolics volt szerb elnököt, Milosevics elődjét is. Sztambolics tekinthető Milosevics "politikai atyjának", a későbbiekben azonban kényelmetlenné vált személye a diktátor számára. Lukovics bandája tehető felelőssé a Vuk Draskovics elleni merényletekért és legkevesebb ötven belgrádi gyilkosságért is. A február 21-i sikertelen merényletet is ők követték el Djindjics ellen.

Nem rettentek meg

A gyilkossággal a bűnszövetkezet káoszt és félelmet akart kelteni - idézi a kormány közleményét a BETA. A bűnözők "a hazaszeretetre hivatkozva, mögé rejtőzve politikai csoportok támogatását is megszerezték céljuk, a büntetés elkerülésének elérése érdekében" - áll a közleményben.

A kormány azonban az elszenvedett "hatalmas veszteség" ellenére ugyanolyan határozottsággal kíván fellépni a szervezet bűnözés ellen.