Szoros csaták

2000.12.15. 14:55
Szoros eredményeket hozott az NBA csütörtöki játéknapja, hiszen a Utah Jazz 15 pontos sikerén kívül a Portland hatpontos győzelme volt a legnagyobb arányú különbség a hat összecsapáson.
Ezerkétszázadik mérkőzését játszotta az NBA-ben Karl Malone. A Utah Jazz sztárjának felemásra sikeredett az ünneplése, hiszen bár csapata győzött az Orlando Magic ellen, ő maga szerény teljesítménnyel rukkolt elő. A Postás 15 pontot és 12 lepattanót szállított. Rajta kívül a másik nagy öregnek, John Stocktonnak sem ment úgy, ahogy azt Salt Lake City-ben megszokhatták, ugyanis az irányító 13 pontja és 11 gólpassza mellett 7 labdaeladást is a magáénak tudhat. Hogy akkor mégis hogyan tudott tizenöt ponttal nyerni a Jazz? A mormonoknál most Byron Russell volt a húzóember, hiszen 23 pontot is szerzett a találkozón. Az Orlando nem tud mást tenni, mint hogy visszavárja a sérült Grant Hillt, hiszen bár Tracy McGrady jó formában van - a Utah ellen 24 pontot szerzett - az ex-detroiti nélkül 3-5 a floridaiak mérlege.

A Jazz 15 pontos győzelmén kívül kettő, négy illetve hatpontos különbségek voltak. A legszorosabb összecsapást Sacramentoban játszották, ahol a Kings már nyeregben érezhette magát, ám 2, 3 másodperccel a vége előtt érkezett Kobe Bryant és egy hárompontossal egalizálta a mérkőzést. Ez azonban még nem volt elég a 22 éves játékosnak, hiszen a végső győzelmet jelentő kosarat is ő szerezte: a hosszabbítás vége előtt 24 másodperccel talált újra utat a kosárba. Bryant egyébként 31 ponttal és 10 lepattanóval zárt, míg a Lakers másik sztárja, Shaq O'Neill 33 pontot és 16 lepattanót szerzett. A Sacramentoban Doug Christie idei legjobb teljesítményét nyújtotta, 32 pontot dobott, míg Predrag Stojakovic 29 pontja mellett 17 lepattanót kapart össze. Ez azonban, mint azt a mellékelt ábra mutatja, kevés volt az üdvösséghez.

A Toronto Raptors hazai pályán szenvedett vereséget, a kanadaiak ezúttal a Portlandtől kaptak ki. Dávid Kornél nem lépett pályára, Vince Carter viszont ott volt a parketten, sőt idei legjobb teljesítményét nyújtotta, 37 pontot dobott - a tavalyi csúcsa egyébként 34 pont volt.

Úgy tűnik, a San Antonio megtalálta az ideális partnert az ikertorony mellé. A Robinson-Duncan-tengelyt nagyon jól egészítiki az egykori cleveland-i (majd egy rövid ideig a Clippersben is szereplő) Derek Anderson. Most például az ő 19 pontja is nagyon kellett a Washington legyőzéséhez, persze kellett Robinson 21 pontja és 14 lepattanója, valamint Tim Duncan 19 pontja és 10 pattanója is.

A Houstonban először volt kezdő Cuttino Mobley, és az eddigi legjobb hatodik ember meg is hálálta a bizalmat. Pedig nem úgy indult, hogy Mobley lesz az est sztárja: az első negyedben mind a négy dobáskísérletét elhibázta, míg a másodikban is csupán hat pontot szerzett. A félidő után azonban összeszedte magát és összesen 23 ponttal zárt.

Zsinórban negyedszer zárt 80 pont alatt a Vancouver, ám ez a teljesítmény is elég volt ahhoz, hogy sorrendben második győzelmét szerezze a Grizzlies. A New York Knicks után most a Los Angeles Clippers volt az áldozat.

Az eredmények:
Toronto Raptors-Portland TrailBlazers 80-86
Washington Wizards-San Antonio Spurs 95-99
Sacramento Kings-Los Angeles Lakers 110-112 (hosszabbítás után)
Houston Rockets-Charlotte Hornets 84-80
Utah Jazz-Orlando Magic 99-84
Vancouver Grizzlies-Los Angeles Clippers 72-76