Árpád
-2 °C
4 °C

Négy év után ismét az elitben

2000.12.15. 14:53
Annyival is el lehetne intézni női kosárlabdázóink szereplését, hogy visszatértünk az európai elitbe. Mégha a múlt hét szerdán magunknak is nehezítettük meg mindezt. Négy év száműzetés után ismét ott lehetünk a jövő évi Európa-bajnokságon. (97-ben rendezőként volt biztosított a résztvételünk) Ám ennél azért jóval több minden történt, amíg ezt a sikert elérte a gárda.
Úgy kezdődött, hogy nem kerültek könnyű csoportba a lányaink, hiszen az oroszok, mégha meg is gyengültek az utóbbi években, akkor is jelentős erőt képviseltek. Az olaszok ugyancsak, a finneket azonban már az elején le lehetett írni.

A sorozat nem indult rosszul számunkra, hiszen az olaszokat legyőztük itthon. 11 ponttal, ami reményt keltett. Aztán kaptunk egy méretes zakót Moszkvában, de azt tudta mindenki, hogy nem azt a meccset kell megnyernünk. Az olaszok ellen - múlt hét szerdán - viszont idegenben az utolsó percekre összeroppant a gárda, és nagyobb különbséggel kapott ki, mint amennyivel nyert itthon. Mivel az egymás elleni eredmény számít, ebben alulmaradtunk. Ez nem volt jó előjel.

Akkor bizonyossá vált, csodát kell tenni a mieinknek, ha tovább akarnak jutni, vagyis le kell győzni az oroszokat. A futballban ezek azok a csodák, amelyekre mindig várunk, valahogy úgy, hogy hátha most képesek leszünk megverni Európa egyik legjobbját. Ezek a csodák azok is maradnak, az elmúlt tíz évben egyszer sem jött össze. Talán a fiúk nem is akarták összejöjjön.

Ezek a lányok viszont igen. Ők nagyon akartak. Ők ki akartak tűnni. A finneket magabiztosan verték meg a hétvégén, de szinte mindannyiuk megjegyezte, ennél sokkal jobban kell játszaniuk majd szerdán, a sorsdöntő meccsen az oroszokkal szemben, kizárólag akkor van esélyük. Nem könnyű a feladat. De voltak biztató momentumok.

Pluszerőt adhat az nekünk, hogy az oroszok - mellesleg a világ egyik legjobb csapatáról van szó - már továbbmentek, és alighanem ez a tény nekünk kedvez, hiszen tudta alatt alighanem ők is számot vetnek ezzel. No meg ott a pécsi közönség. Pécs az egyik olyan helyszín az országban, ahol ha kell, befújják a nézők a kosárba a labdát. Önbizalmat, erőt, hitet ad a publikum. És sikerült a bravúr, megvalósult a csoda! Ha nehezen is, de három ponttal nyertünk! 77-74 a végeredmény.

Visszajutottunk az elitbe. Ahol egyébként ott is a helyünk, hiszen a Sopron és a Pécs régóta az Euroligában szerepel, a kontinens legjobbjainak méltó ellenfele - pillanatnyilag csoportelsők. Az nem lehet, hogy csakis a légiósok repítik ezeket a csapatokat, a magyaroknak is fel kell nőni hozzájuk! Megtették. Felnőttek.

Lehetne is felhőtlenül örülni a sikernek, ha a Szabadkáról áttelepült Rátgéber László kapitány, aki sorozatban nyerte a bajnokságokat a Péccsel, nem nyilatkozott volna a meccs végén. Nem kevesebbet mondott, mint hogy az együttesnek ellenségei voltak.

Rátgéber nem azok közé a trénerek közé tartozik, aki rendszerint első indulatában mond egy nagyot, aztán amögött nincs tartalom. Ellenségei voltak a csapatnak?! Aztán folytatta: sajnálom, hogy nekik újabb gondot okoztunk azzal, hogy kijutottunk az Eb-re. Mi nem sajnáljuk őket.

A lányok tehát négy év után ismét ott lehetnek, és ez a csapat szellemiségében, játéktudásában sokra hivatott, többen még arra is képesnek tartják, hogy jövőre a négybe jussanak, sőt még azt is, hogy tíz év után éremmel térjenek haza. Ha összefognak értük, akkor még ez sem elképzelhetetlen.

Mindeközben a férfiak, szépen csendben, Gulyás Róbert center nélkül húsz pontttal verték Zsolnán a csoport utolsó helyén álló szlovákokat. Az első és az utolsó negyedben parádéztak, ennek köszönhető a tetemes különbség. Még nekik is van esélyük, de már botlani nem szabad. Hol van már az, amikor szlovák idegenlégiósok erősítették a magyar bajnokságot?! Jó felé fordult a világ...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?