Judit
2 °C
7 °C

Varga Zoltán nem hallgat

2000.12.15. 14:54
Sajtótájékoztón mutatták be Bartus László Varga Zoltán disszidál című könyvét. A Fradi egykori kedvence nem csak labdarúgó-pályafutásáról, disszidálásáról, a külföldön eltöltött évekről mesél, hanem a hazatérése után történtekről is. Megtudhatjuk, hogyan lett az FTC edzője, majd miként kellett emlékezetes körülmények között távoznia a zöldektől. Végül, a tőle megszokott éles hangnemben kritizálja a mai futball-állapotokat.

Varga Zoli hálás téma. Ha valaki könyvet ír róla, garantált a siker. Bocsák Miklós és Végh Antal után az Hit Gyülekezetéről írott könyvével ismertté vált újságíró, Bartus László jegyezte le a legendás csatár életútját. Ez a mű bevalottan igazi "balhés könyvnek" készült. Az 1968-ban történtek csupán teljessé teszik történetet, igazából "a mostani helyzet a lényeg". Az Üllői út hajdani kedvence nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a ferencvárosi közönség szócsöve legyen. Diósgyőri edzősködése után született az ötlet, hogy megírja, milyen állapotok uralkodnak a Ferencvárosban.

Varga nem elégedett meg volt klubja ostsrozásával , az egész magyar labdarúgásról kívánt átfogó kórképet rajzolni. Megállapításai, bár kétség kívül helyesek, kissé mégis elcsépeltek és közhelyszerűek. "A futball művészet és nem tudomány. A futball szép és nem racionális." Ezek ugyan jól hangzó kitételek, de az olvasó nehezen tudja értelmezni őket.

A könyv boritója
A meglehetősen szerény kivitelű könyvet fellapozva, érdemes a szerző néhány jól sikerült telitalálatát felidézni. Varga Zoli nem kímél senkit. Kritikája középpontjában természetesen a Fradi-vezérkar volt és jelenlegi prominens vezetői állnak. Bőségesen jut az "áldásból" Gál Lászlónak, Páncsics Miklósnak és Szívós Istvánnak. Az "idegenszívű" Páncsics doktor országlása idején még véletlenül sem került zöld-fehér kötődésű szakvezető a csapat kispadjára, és a "Ferencváros klubháza rideggé és hideggé vált, amelyben megszűnt az élet".

Szívósék legnagyobb bűnének pedig azt tartja, hogy kiárusították a Fradi szellemiséget és maguknak privatizálták a klubot. "A maffiák szellemiségét hozták az egyesületbe és azok elvei szerint bántak el azokkal, akik a régi értékeket képviselték". Nem maradhatott ki a sorból a szaknévsoros futballvállalkozó Bodnár György sem, aki mint" szívélyes olasz maffiafőnök", a háttérből irányítja az eseményeket.

Torgyán menesztette Páncsicsot
Torgyán József , az Ferencváros társadalmi elnöke szerdán azonnali hatállyal felmentette posztjáról Páncsics Miklóst, az FTC labdarúgó kft. vezetőjét. A leváltott vezető munkáját a menedzserigazgatói jogkörrel kibővítve Szeiler József, a klub volt kapusa veszi át, segítője Paunoch Péter lesz. Az MLSZ jelenlegi marketing menedzsere hétfőtől tevékenykedik az Üllői úton. A dicstelen, hétfői jubileumi mérkőzést illetően Torgyán József azt tervezi, hogy az együttes újabb száz évének sikeres megkezdését reprezentálandó, a jövő nyáron az FTC-hez méltó ünnepségre kerül sor.
A legizgalmasabb fejezetnek az ex-csatár Torgyán József elnöki tevékenységének elemzése igérkezik. A kisgazdák első emberétől várta , hogy "kisöpörje a Fradi élősködőit". Varga ma már pontosan látja: Torgyán és társasága totálisan alkalmatlan az egyesület vezetésére. Csupán politikai hatalmuk megerősítésére használják fel a klubot. Különösen Szabadi Béla társadalmi elnökhelyettesről emlékezik meg "szép szavakkal", akinek "feltehetően hónapokon át kellett gyakorolnia, hogy az egyesület színe zöld-fehér".

Mire lesz jó ez a könyv? Lesz-e égzengés-földindulás? Változik-e valami, vagy megmarad egy állás nélküli tréner dühös kirohanásainak? A választ, azt hiszem, mindenki jól sejti... Bár a legújabb hírek szerint Torgyán doktor menesztette Páncsics Miklóst, és helyére egy reformert, a csapat egykori kapusát Szeiler Józsefet nevezte ki. Talán mégis megmozdul valami?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?