Varga Zoltán nem hallgat

2000.12.15. 14:54
Sajtótájékoztón mutatták be Bartus László Varga Zoltán disszidál című könyvét. A Fradi egykori kedvence nem csak labdarúgó-pályafutásáról, disszidálásáról, a külföldön eltöltött évekről mesél, hanem a hazatérése után történtekről is. Megtudhatjuk, hogyan lett az FTC edzője, majd miként kellett emlékezetes körülmények között távoznia a zöldektől. Végül, a tőle megszokott éles hangnemben kritizálja a mai futball-állapotokat.

Varga Zoli hálás téma. Ha valaki könyvet ír róla, garantált a siker. Bocsák Miklós és Végh Antal után az Hit Gyülekezetéről írott könyvével ismertté vált újságíró, Bartus László jegyezte le a legendás csatár életútját. Ez a mű bevalottan igazi "balhés könyvnek" készült. Az 1968-ban történtek csupán teljessé teszik történetet, igazából "a mostani helyzet a lényeg". Az Üllői út hajdani kedvence nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a ferencvárosi közönség szócsöve legyen. Diósgyőri edzősködése után született az ötlet, hogy megírja, milyen állapotok uralkodnak a Ferencvárosban.

Varga nem elégedett meg volt klubja ostsrozásával , az egész magyar labdarúgásról kívánt átfogó kórképet rajzolni. Megállapításai, bár kétség kívül helyesek, kissé mégis elcsépeltek és közhelyszerűek. "A futball művészet és nem tudomány. A futball szép és nem racionális." Ezek ugyan jól hangzó kitételek, de az olvasó nehezen tudja értelmezni őket.

A könyv boritója
A meglehetősen szerény kivitelű könyvet fellapozva, érdemes a szerző néhány jól sikerült telitalálatát felidézni. Varga Zoli nem kímél senkit. Kritikája középpontjában természetesen a Fradi-vezérkar volt és jelenlegi prominens vezetői állnak. Bőségesen jut az "áldásból" Gál Lászlónak, Páncsics Miklósnak és Szívós Istvánnak. Az "idegenszívű" Páncsics doktor országlása idején még véletlenül sem került zöld-fehér kötődésű szakvezető a csapat kispadjára, és a "Ferencváros klubháza rideggé és hideggé vált, amelyben megszűnt az élet".

Szívósék legnagyobb bűnének pedig azt tartja, hogy kiárusították a Fradi szellemiséget és maguknak privatizálták a klubot. "A maffiák szellemiségét hozták az egyesületbe és azok elvei szerint bántak el azokkal, akik a régi értékeket képviselték". Nem maradhatott ki a sorból a szaknévsoros futballvállalkozó Bodnár György sem, aki mint" szívélyes olasz maffiafőnök", a háttérből irányítja az eseményeket.

Torgyán menesztette Páncsicsot
Torgyán József , az Ferencváros társadalmi elnöke szerdán azonnali hatállyal felmentette posztjáról Páncsics Miklóst, az FTC labdarúgó kft. vezetőjét. A leváltott vezető munkáját a menedzserigazgatói jogkörrel kibővítve Szeiler József, a klub volt kapusa veszi át, segítője Paunoch Péter lesz. Az MLSZ jelenlegi marketing menedzsere hétfőtől tevékenykedik az Üllői úton. A dicstelen, hétfői jubileumi mérkőzést illetően Torgyán József azt tervezi, hogy az együttes újabb száz évének sikeres megkezdését reprezentálandó, a jövő nyáron az FTC-hez méltó ünnepségre kerül sor.
A legizgalmasabb fejezetnek az ex-csatár Torgyán József elnöki tevékenységének elemzése igérkezik. A kisgazdák első emberétől várta , hogy "kisöpörje a Fradi élősködőit". Varga ma már pontosan látja: Torgyán és társasága totálisan alkalmatlan az egyesület vezetésére. Csupán politikai hatalmuk megerősítésére használják fel a klubot. Különösen Szabadi Béla társadalmi elnökhelyettesről emlékezik meg "szép szavakkal", akinek "feltehetően hónapokon át kellett gyakorolnia, hogy az egyesület színe zöld-fehér".

Mire lesz jó ez a könyv? Lesz-e égzengés-földindulás? Változik-e valami, vagy megmarad egy állás nélküli tréner dühös kirohanásainak? A választ, azt hiszem, mindenki jól sejti... Bár a legújabb hírek szerint Torgyán doktor menesztette Páncsics Miklóst, és helyére egy reformert, a csapat egykori kapusát Szeiler Józsefet nevezte ki. Talán mégis megmozdul valami?