Drámai döntetlen Szegeden

2001.02.13. 19:16
A férfi kézilabda-bajnokság eddigi legizgalmasabb és legszínvonalasabb mérkőzésén, a Pick Szeged csapata 24-24-es döntetlent játszott a Fotex Veszprémmel. A hazaiak a mérkőzés elején villámrajtot vettek, és Nikola Eklemovics találataival hat góllal elhúztak. A második félidőben Pásztor István vezérletével feltámadt a Veszprém, és fokozatosan ledolgozta hátrányát, kiegyenlített, sőt a vezetést is átvette. Időntúli szabaddobásból a házigazdák még megszerezhették volna győzelmet, de Buday lövése a kapufán csattant.
A férfi kézilabda-bajnokság szuperrangadója ismét rengeteg érdeklődőt vonzott. Abszolút telt ház, majd háromezer néző várta Szegeden a vendég Fotex Veszprém csapatát. A hazaiak fogadkoztak, hogy ezúttal legyőzik nagyhírű ellenfelüket, törlesztenek az utóbbi évek kudarcaiért. Legutóbb ugyanis több mint három éve nyert a Pick, még 19997 őszén diadalmaskodtak 23-20-ra bajnoki találkozón. Dragan Djukics a házigazdák trénere, a veszprémiek két légiósától, a kubai Pereztől és a horvát Saracevictől tartott a legjobban. Mint megjegyezte, ,,Ha őket sikerül semlegesíteni, akkor meglehet a várva várt siker".

Szegedi henger

Nikola Eklemovics
Bécsi János dobta az első gólt, amelyre Oszlánczi a jobb szélről válaszolt. A következő nyolc percben, kimondani is hihetetlen, csupán szegedi gólnak tapsolhatott a publikum. A hetedik percben Bajusz már a hatodik szegedi találatot jegyezte, sőt a következő támadást is eredményesen fejezte be Eklemovics, így már elképesztően nagyra nőtt a különbség a gárdák között (7-1).

A meglehetősen csapzott veszprémi trénernek, Zdravko Zovkonak időt kellett kérnie, hogy ne ússzon el végleg a győzelem lehetősége. Pásztor szépített, de Bécsi újabb góljával ismét öttel ,,ment" a Szeged. A veszprémiek zavarodottságát jól mutatta, hogy le kellett cserélniük válogatott kapusukat, Szathmárit. Helyettese Fazekas Nándor sem találkozott túl sokat a labdával, a zseniális formában lévő Nikola Eklemoviccsal szemben ő is tehetetlen volt (8-3).

Nagy lehetőséghez jutott a Fotex, Doros és Rosta István kiállítása után kettős emberelőnyből támadhattak. Hiába volt a létszámfölény, ismét csak Eklemovics lövése után rezgett a listavezető hálója. A túloldalon a veszprémiek legjobbja, Pásztor István, egy indítás után a rövid sarkot célozta, jól. A büntetők dobásában is a dél-magyarországiak játak az élen, míg Bécsi biztosan betalált, addig Saracevic hetesét a cserekapus, Ivanov hárította. (10-4)

Bajusz Sándor
A félidő hajrájára feltámadtak a veszprémiek. Pászor István járt élen a gólszerzéssel, egymás után kétszer is bevette Perger kapuját. Fazekas kapus is egyre jobban belelendült, többször is szépen hárított (13-11). Bajusz hetese után, úgy tűnt, négy gól marad a különbség, de Saracsevics a lefújás előtti másodpercekben hálóba talált. (15-12)

Veszprémi feltámadás

A második játékrészben két percet kellett várni az első találatra, a hetedik gólját szerző Pásztornak nem remegett meg a keze a hétméteresnél. Az ellenakcióból Bajusz mellé durrantott, míg Pásztor ismét megmutatta, hogyan kell hétméterest dobni. Berta a földön fekve is bepaskolta a labdát a veszprémi hálóba, amelyre Saracevic válaszolt. Ezzel ismét nyílttá vált az összecsapás, hiszen egy gólra zsugorodott a hazaiak tetemes előnye (16-15).

A szegediek teljejen leblokkoltak, akcióikból hiányzotta az első félidőben megszokott lendület, fantázia. A félidő felénél lélektanilag fontos találat esett: Pásztor tizedik góljával egyenlített a Veszprém (17-17). Sőt, a vezetést is átvették Zdravko Zovko tanítványai, a megítélt emberelőnyős helyzetből Pásztor és Perez volt eredményes (18-19).

Szemmel láthatóan fáradtak Eklemovicsék, újabb gólokat szerzett a Veszprém. Az idő múlásával a feszültég is egyre nőtt, több durva szabálytalanságot is elkövettek a játékosok. A hazaiak megérezték, ha nem tesznek semmit, végleg elhúz a Fotex. Maradék erejüket mozgósítva, mindent egy lapra feltéve támadtak Djukics mester fiai. Emberelőnyös helyzetből Berta két gólt lőtt, és máris döntetlen volt a meccs állása (23-23).

Az összecsapás drámai körülmények között ért véget, mindkét csapatnak lehetősége nyílt a győzelem megszerzésére. Az utolsó támadást a Szeged vezette, de a lövést Csoknyai súlyos szabálytalanság árán megakadályozta. Szándékos ütésért azonnal piros lapot kapott! Az időntúli szabaddobást Buday végezte el, de a lövésébe Perez beleütött, a labda pedig a kapufán csattant, így maradt a döntetlen (24-24).