Brodeur shutouttal ünnepelt

2001.02.21. 13:51
A kapusok hétfőjének bizonyult az NHL 133. játéknapja, hiszen a hét mérkőzésen négy hálóőr tudta megóvni a ketrecét mindenféle támadástól. A devilses Martin Brodeur számára külön emlékezetes marad, hogy 500. meccsén sikerült a shutout.

Martin Brodeur
Ötszázadik meccsét shutouttal ünnepelte
Pedig nem túl jó előjelekkel utazott a New Jersey Torontóba, hiszen amellett, hogy ez előző hat összecsapásából három zakót és három remit jegyzett, különböző okok miatt nem léphetett jégre Alex Mogilnij, Jason Arnott, Petr Sykora és Scott Gomez. Ott volt viszont Martin Brodeur, aki pályafutása során félezredik alkalommal védett NHL meccsen, s ezt szerette volna valamilzen módon megünnepelni. Nos, a barkós hálóőr egy shutouttal (29/29, egyébként idén ez már a hatodik volt a sorban) tette emlékezetessé az estét mindenki számára, így, mivel elöl Jiri Bicek és Pierre Dagenait is betalált - előbbi első, utóbbi második gólját szerezte - újra nyert a Devils.

Ebben a szezonban Roman Cechmanek mögött is hatodszor maradt érintetlen a háló. A Flyers portása huszonegy lövést hatástalanított, a Carolina kapuja előtt - ahol a második harmadban Tyler Moss váltotta Arturs Irbét - pedig Mark Recchi (két gól), Keith Primeau (egy-egy találat és passz) és Dan McGillis (kéz assziszt) végzett mészárosmunkát. Remekelt egy másik cseh kapus is: Dominik Hasek pályafutása 52. (!!!), szezonbéli hetedik shutoutját jegyezte, utóbbival az idei rangsorban feljött a dallasi Ed Belfour mellé az első helyre. A Szablyák egyébként Jean-Pierre Dumont és Miro Satan góljaival leverték az Ottawát.


Jean-Sebastien Aubin kapuját Peter Forsberg kétszer vette be
A Panthers ezúttal nem a góllistavezető Pavel Burénak, hanem Roberto Luongónak köszönheti a Blues elleni sikert. A floridaiak kapusa harmincötször avatkozott sikeresen játékba, s ami talán fontosabb, egyszer sem kellett a hálóban kotorásznia, így idei ötödik góltalan meccsét zárta. St. Louis-i kollégája, Roman Turek eszén viszont Bret Hedican, Marcus Nilson és Rob Niedermayer is túljárt, így a Párducok tovább kapaszkodnak a tabellán. A Mississippi partiak botlása után a Colorado visszaült a liga trónjára. A Lavina a Pingvineket sodorta el Pittsburghben, a denveri rohamból Peter Forsberg két-két góllal és assziszttal, Ville Nieminen két találattal, míg Pat Roy 31 hárított lövéssel vette ki a részét.

Még a svéd csatáron is túltett ezen az estén Teemu Selänne, aki két gólt és három előkészítést vállat a Kacsák Calgary elleni kiütéses győzelméből. Nem sokkal maradt el tőle pontszámban Paul Kariya, aki viszont hat triket, azaz mesterhármast ért el, s emellett még egy passzra is futotta erejéből. Simán nyert a Rangers is, ám a Parkcsőszök szívesen lemondtak volna erről a két pontról, ha cserébe nem vesztik el első számú kapusukat, Mike Richtert, akinek az első harmad tizenkilencedik percében a jobb térdében elszakadtak a szalagok.

A 133. játéknap eredményei
New York Rangers-Chicago Blackhawks 4-2 (1-1, 1-0, 2-1)
Pittsburgh Penguins-Colorado Avalanche 1-5 (0-3, 1-2, 0-0)
Buffalo Sabres-Ottawa Senators 2-0 (1-0, 0-0, 1-0)
Philadelphia Flyers-Carolina Hurricanes 4-0 (2-0, 1-0, 1-0)
Toronto Maple Leafs-New Jersey devils 0-2 (0-1, 0-0, 0-1
Florida Panthers-St. Louis Blues 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Anaheim Mighty Ducks-Calgary Flames 6-2 (2-1, 3-1, 1-0)