Hétvégén Raab Karcher Gyorsasági Magyar Bajnokság

2001.05.17. 18:57
Változás a korábbi évekhez képest, hogy már ezen a hétvégén, május 18-20-án, azaz az idény elején megrendezik a kajak-kenu magyar bajnokságot. A március végi szakszövetségi közgyűlés döntött arról, hogy az eredetileg a szezon végére tervezett versenyt korábban, a szolnoki Raab Karcher Kupára építve hirdetik meg. Akkor úgy tűnt, hogy ennek pusztán anyagi okai vannak, hiszen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség idén, a tavalyi négy olimpiai aranyérem ellenére, nagyságrendekkel kevesebb központi támogatásban részesült, mint az előző évben.
Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint azonban más, szakmai jellegű tényezők is közrejátszottak a döntésben. Például az 1999-es év tapasztalata, amikor a hazai bajnokságot a milánói vb-t követően rendezték meg, azzal a nem titkolt céllal, hogy a vb-n egyébként kiválóan szereplő csapat idehaza újra megmutathatja magát, és ezáltal tovább növelheti a sportág népszerűségét. A verseny azonban színvonalában és az indulók számában is elmaradt a várakozásoktól, a magyar bajnokság ugyanis egyesületi program, és a klubok több, a világbajnokságon szereplő versenyzőnek is engedélyezték, hogy a megérdemelt pihenést válasszák a rajthoz állás helyett.

Kovács Katalin és Viski Erzsébet
Külön hajóban fognak ülni az olimpiai ezüstérmes női egység tagjai
Mivel idén újra lesz Európa- és világbajnokság is, ezért a szövetség igyekezett elkerülni, hogy újra ilyen helyzetbe keveredjen. A szezonvégi időpont tehát kiesett, a versenyidőszak közepére azonban megintcsak nem lehetett beilleszteni a bajnokságot, mert ügyelni kellett a különböző regatták jellegére, és azok egymásra épülésére is - mondja Angyal. Nem lehet például válogatók között rendezni a magyar bajnokságot, mert időt kell hagyni a versenyzőknek, hogy korrigálhassanak, ha esetleg rosszul teljesítettek volna az első megmérettetésen - folytatja a szövetségi kapitány.

A korai időpont talán nem, az azonban már mindenképpen szerencsés, hogy a Raab Karcher Gyorsasági Magyar Bajnokságon új, fiatalokból álló egységek is indulnak a nagymenőkkel szemben. Angyal Zoltán különösen örül annak, hogy az év első komoly versenyén több fiatal bemutatkozó egység is lesz, főképp a kenu szakágban, akik "megszorongathatják majd" az idősebbeket. Egyesületi program lévén ugyanakkor több olyan, világversenyekről is ismert egység van, amely nem a megszokott felállásban fog indulni.

Kőbán Rita
Laky Évával indul
Az 500 méteres négyes számban például külön hajóban fognak ülni az olimpiai ezüstérmes női egység tagjai: Kovács Katalin az MTK, Szabó Szilvia, valamint Viski Erzsébet a TVSE négyesében állnak rajthoz. Az egységtől már korábban távozott Kőbán Rita a BSE versenyzőjeként indul majd, Laky Évával párban, 200 és 500 méteren is. Az olimpiai aranyérmes férfi négyesből pedig többen kipróbálják magukat egyéniben is, méghozzá 1000 méteren. Ezt szintén örömtelinek tartja a szövetségi kapitány, szerinte ugyanis az egyes számokban derül ki igazán az erőnlét, a fizikum állapota.

Egy héttel a hazai bajnokságot követően kerül sor a MOL Nemzetközi Kupára, ahol azonban már újra a jól ismert egységek fognak rajthoz állni, minden bizonnyal együtt lapátol majd a Raab Karcher-verseny idejére különváló olimpiai bajnok Pulai Imre-Novák Ferenc kettős is. A hazai bajnokság tehát időpontjában és az induló egységeket tekintve is számos újdonságot fog hozni.