Nézeteltérések Rogge és Samaranch között

2001.07.18. 12:02
Miután hétfőn elsöprő többséggel - 59 szavazattal - választották meg a belga Jacques Rogge-ot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, néhány óra elteltével nézeteltérés támadt közötte és a leköszönő Juan Antonio Samaranch között. Az exelnök azt vette zokon, hogy Jacques Rogge a választás utáni sajtótájékoztatóján tüstént bejelentette: az első intézkedések egyikeként új reformbizottság felállítását kezdeményezi. Samaranch azonban nem érti, miért kell megszüntetni a régit. Ezenkívül Rogge azt sem rejtette véka alá, hogy nem költözik Samaranch megüresedő "rezidenciájára", mert drágának találja.
Az ünnepi pillanatok nem tartottak sokáig a NOB elnökválasztást követően, hiszen előbb a koreai Kim betegségre hivatkozva "bojkottálta" a beiktatást, majd a másik kandidáns, a kanadai Dick Pound bírálta a leköszönő elnököt, mert szerinte megsértette a semlegesség elvét, és titokban megegyezett Jacques Rogge-val, aki végül fölényesen nyert a szavazás második fordulójában.

Samaranch és Rogge a "hatalomátvétel" után
A NOB-elnök: dolgozó emberekre van szükség, a tiszteletbeli tagok helyett

Ennek a vélekedésnek némileg ellentmondani látszik, hogy a két sportvezető között kisebb konfliktusok alakultak ki. Samaranch ugyanis nem érti, hogy miért kell megszüntetni és új refombizottságot létrehozni. "Sajnálom, hogy a testületet nem tíz évvel korábban hoztuk létre, de a működésére nem lehet panasz, ezért nem értem, miért kellene megszüntetni és átalakítani - érvelt a 21 évig elnök Samaranch.

Erre válaszként Rogge azonnal hozzátette: "a reformtörekvésekkel magam is egyetértek, sajnos azonban az elképzelésekből csak nagyon kevés valósult meg, ezért úgy érzem, hogy egy kisebb létszámú bizottság sokkal hatékonyabban tudja végezni a munkáját." Ezzel a megállapítással mintegy nyomatékosította, hogy a NOB létszámcsökkentésére utaló határozatát igen komolyan gondolja. "A sok tiszteletbeli tag helyett dolgozó emberekre van szükség" - értékelt.

Rogge: nem szerencsés Samaranch részvétele a tanácskozásokon

Ezzel azonban még nem volt vége a "pengeváltásuknak". Samaranch ugyanis örökös tiszteletbeli elnökként továbbra is szeretne részt venni a NOB-vezérkar tanácskozásain. Rogge viszont nem támogatja egyértelműen ezt az elképzelést sem. "Nem hiszem, hogy ez szerencsés lenne, de természetesen ebben a kérdésben nem dönthetek egyedül" - jelentette ki.

És hogy még mindig ne legyen vége: Rogge pénteken veszi át Lausanne-ban elődjétől a NOB-székház kulcsát. Samaranch elnökösködése idején a Palace Hotelben lakott (éjszakánként 250 dollárért), ám Rogge kifejtette: ő inkább egy olcsóbb lakást bérelne valahol a város központjában. Hogy az ellentétek mikor térnek nyugvópontra, illetve, hogy ezzel lezárultak-e már - pillanatnyilag képtelenség megítélni.