Újabb vereség a jugoszlávok ellen

2001.07.25. 09:55
A magyar válogatott legfontosabb csoportmeccsét magyar idő szerint reggel öt órakor játszotta a fukuokai világbajnokságon. A jugoszlávok a hazai Európa-bajnokságon a szó valós és fizikai értelmében is megverte a magyar válogatottat, emiatt természetesen fűtötte a mieinket a revansvágy. Ám sajnos ezúttal is Szapicsék voltak a jobbak, igaz csak egy góllal. A mieinknek így a csütörtöki, olaszok elleni meccs döntő fontosságúvá lépett elő. Ha ott nyerünk, akkor benn vagyunk a legjobb négy között.
Kemény Dénes a keddi szlovákok elleni egygólos győzelem után azt mondta: a huszonnegyedik órában vagyunk. Olyan hibákat a jugoszlávok ellen már nem lehet elkövetni sem támadásban sem pedig védekezésben, mint a szlovákok ellen, mert déli szomszédaink könyörtelenül ki fogják használni hibáinkat. A plávik egyébként azzal a nem titkolt céllal érkeztek Japánba, hogy a budapesti Európa-bajnokság után ezt a címet is begyűjtsék.

Pedig a döntetlen is elég lett volna

Több szakember szerint a mai nappal kezdődik meg a világbajnokság, hiszen eddig gyengébb ellenfelekkel kellett megmérkőznie a válogatottnak, ám a jugoszláv gárda igazi nagyágyúkból áll, de mint az olimpián bebizonyították a fiúk, őket is le lehet győzni, akkor az elődöntőben egy góllal jobbnak bizonyultak náluk. Ezúttal a döntetlen is elegendő lett volna a dicsőségünkhöz, mivel az olaszok ikszeltek a jugókkal, így mi a csoport élén maradhattunk volna a pontosztozkodáskor. Nem sikerült.

Kemény Dénes csalódott
Kemény Dénes szövetségi kapitány a mérkőzés után kijelentette: "Csalódott vagyok és most még fogalmam sincs, hogy mit fogunk csinálni az olaszok elleni sorsdöntő mérkőzésig hátralévő majdnem másfél napban. A csapat most már huzamos ideje a kétharmadát játssza annak, mint amit tud, s mint amit az elmúlt években megszoktak tőlünk. A forma a budapesti Eb óta javult, de rengeteg a figyelmetlenség. Hogy ez a korábbi négy esztendő idegi feszültségének, vagy a sorozatban jött kimagasló eredmények okozta elégedettségnek a következménye, azt nem tudom. Lehet, hogy másfajta embernek kéne most lennem, mint eddig voltam, de nem tudok megváltozni, ha azt tenném, mesterkélt lenne. Ezzel együtt meg kell vernünk az olaszokat, be kell jutnunk az elődöntőbe."
Mert a válogatott nem tudott igazán felpörögni. A jugoszlávok, ahogy az első negyedben, úgy az egész meccsen uralták a játékot, nyomasztó volt a fölényük. A mieink, megint bosszantóan rosszul használták ki az emberelőnyös helyzeteket, olykor képtelenek voltak átlőni a védelmet.

Szapics tarthatatlan volt

Jóllehet az első negyedben még úgy tűnt, hogy ez a meccs más lesz - Kásás elképesztően nagy gólt dobott -, mint itt, Pesten, a Szigeten volt, hiszen 1-1-re álltunk, de az átütőerő hiányzott a Kemény-legénység játékából. A második negyedben megesett az a csúfság a mieinkkel, hogy nem találtunk a hálóba - igaz az ellenfél is csupán egy négyest értékesített -, így szomorúan konstatálhattuk, hogy öt kihagyott emberelőny terhelte a fiúkat.

A harmadik játékrészben, Kiss Gergő góljánál - ez volt egyébként az első előnyből elért találatunk - úgy látszott, hogy beindul a gépezet, de mindez hiú ábránd volt csupán. A negyed végére háromra - 6-3 - növelte előnyét az örök rivális, mert a mieink gyermeteg hibékat vétettek. Mégpedig két gyönyörű gólt értek el az Eb-n a Molnár Tamást kiütő Szapics révén, így számunkra csupán az maradt, hogy ebből a mély hullámvölgyből kikerülve, megpróbáljunk felzárkózni.

Kiss Gergő gólja már nem változtatott a lényegen

A negyedik negyed azonban rosszul kezdődött, ismét betaláltak a plávik, így már négy góllal vezettek, ezután már igazán bravúr lett volna a felzárkózás. Kásás vezérletével mindent meg is próbáltak a fiúk, de nem jött össze az egyenlítés. 7-3-ról feljöttek ugyan 7-6-ra, ám mivel Szapicsot továbbra sem sikerült tartani, 8-6 lett a meccs.

Kiss Gergő ugyan az utolsó másodpercekben még a hálóba talált, de ennek a gólnak már különösebb jelentősége nem volt, a lényegen, a vereség tényén nem változtatott. Vagyis továbbra sem sikerült megtalálni a jugoszlávok játékának ellenszerét, így az olimpia bajnok magyar válogatott nem érdemelt győzelmet. Javításra azonban még van lehetőség, hiszen csütörtökön - tizenegytől - az olaszokkal mérkőzünk, és ha őket legyőzzük, akkor ott leszünk a legjobb négy között.

Jegyzőkönyv
Jugoszlávia-Magyarország 8-7 (1-1, 1-0, 4-2, 2-4)
Vezette: Clemencon (francia), Tulga (török)
Magyarország: Kósz - Steinmetz, Fodor, Kásás, Benedek, Molnár, Kiss,
Csere: Vári, Biros, Székely, Varga Zs., Varga T.
Góldobók: Sapic 3, Uskokovic 2, Jelenic, Savic, Trbojevic 1-1, ill. Kásás 3, Vári, Kiss 2-2
Emberelőny: 6/3, ill. 10/5 4 m-es: 1/1, ill. 0