Kovács Antal ezüstérmes a vb-n

2001.07.26. 19:22
Kovács Antal, a barcelonai olimpia dzsúdóbajnoka nyolc évvel ezelőtt világbajnok lett, ám azóta egyetlen érmet sem szerzett a világversenyeken. A müncheni világbajnokságon viszont ismét a régi volt, mégha a döntőben alul is maradt a japán címvédővel szemben. A 100 kilós versenyző vezetett a fináléban, de egy ipponnal a japán a meccs felénél végleg eldöntötte a küzdelmet.
Kovács Antal általános meglepetést keltett, amikor alig húsz évesen a barcelonai olimpián aranyérmet szerzett. Atom Anti ezek után is megállíthatatlan volt, egy év után a hamiltoni világbajnokságon sem talált legyőzőre. Aztán ínséges idők következtek számára, hiszen azóta mindössze egy olimpiai ötödik hellyel büszkélkedhet.

Újra a régi Kovács Antalt láthattuk

Kovács Antal
Ő maga elkeseredésében olykor már arra is gondolt, hogy valamilyen parajelenség okozza sorozatos kudarcait. Igaz gyorsan tegyük hozzá, hogy komoly sérülések - legalább négy - is hátráltatták a paksi versenyzőt. Tavaly Sydneyben jóllehet egészséges volt, már a második fordulóban kiesett, és zárt helyezetlenül.

Münchenben azonban megrázta magát Hangyási László tanítványa. Összeszedett volt, az előcsatározások során fejben mindvégig felkészült, remekül koncentrált, és sorra nyerte a meccseit. Bosnyák ellenlábasár ipponnal, az orosz Sztyepkint kokával verte, és a koreai vb-ezüstérmes Yang sem volt képes feltartóztatni őt, az elődöntőben pedig a grúz Dzsikuraulival találta magát szembe, akit ebben az évben már háromszor is legyőzött.

A japánt eddig csak ő verte meg a földkerekségen

Ezúttal sem volt másként, eredményesen támadott, a grúz egyetlen akcióra sem volt képes vele szemben, míg Anti négyszer is végrehajtott rajta egy kisebb dobást. Végül a 4-1 volt a kokák aránya, és jöhetett a döntő.

A fináléban a súlycsoport királyával - a címvédővel, egyben az olimpiai bajnokkal -, a japán Inoué-val kellett összecsapnia. Kedvező előjel lehetett a találkozó előtt, hogy Budapesten, márciusban - a "földrészek csatáján" - megverte az ázsiai klasszist, mégpedig ipponnal. (Mi több, a világon egyedül Kovácsnak sikerült legyőznie eddig a japánt.) Azt azonban sejteni lehetett, ez egy más jellegű meccs lesz.

Előnyben volt Atom Anti, de nem tudta megtartani

Anti nem kezdett rosszul, hiszen két akciót is végrehajtott, igaz, egyik sem ért pontot. Ám a harmadik már igen! Egy perc húsz másodperc telt el az ötből, amikor yuko értékű akciót ért el. Ezek után azonban - némileg érthetetlenül - megintették, a publikum sem értett egyet a döntéssel, hosszas füttyszó kísérte az ítéletet.

Lehet, hogy valamelyest meg is zavarta bajnokunkat a történtek, mert néhány másodperccel később Inoue egy kitűnő akciót mutatott be, amelynek végén Anti a hátára esett, és a bírók - jogosan - ippont ítéltek. Abban reménykedtünk, hogy kívül történt az eset, ám sajnos az egyik lába még érvényes területen volt a paksi versenyzőnek. Sajnos ugyanaz fordult elő, mint az olimpián: a japán most sem töltötte ki az öt perces játékidőt.

A folytatáshoz is ösztönzést adhat ez a második hely

Ettől függetlenül már az is nagy siker, hogy nyolc év után újra magyar éremnek örülhettünk a világbajnokságon. Ez a második hely pedig a jövőre nézve is biztatást adhat Kovácsnak, hiszen már a visszavonulás gondolatával is foglalkozott.