Kuti Kis meccslabdáról veszített

2001.08.28. 20:27
A világranglista 73. helyén álló Kuti Kis Rita is bemutatkozott az amerikai nyílt teniszbajnokságon. Ellenfele az éppen húsz hellyel előtte lévő spanyol Leon Garcia volt, aki idén nem jutott még túl Grand Slam-torna első fordulóján, jóllehet korábban a harmadik körig is elverekedte magát. Jeles eredményekkel Kuti Kis sem büszkélkedhet a US Openen, hiszen sem tavaly, sem tavalyelőtt nem került túl az első fordulón. Idén viszont elképesztően közel állt ehhez, de a meccslabdáját nem tudta értékesíteni, ez pedig annyira megviselte, hogy csúfosan, 6:1-re bukta el a harmadik szettet.
Kuti Kis Ritáról általánosságban elmondható, hogy a szezon második fele gyengébben sikerül neki. Pedig, ha folyamatosan ott akar maradni az elitben, akkor ezek - olykor mély - a hullámvölgyek mindenképpen kizárandóak a játékából. A wimbledoni tornán a gyors kieséséért egyáltalán nem elmarasztalható, mert akkor Serena Willams-szel kellett összemérnie az erejét, az azonban sokat mond a produkciójáról, hogy még a tisztes helytállásban sem hitt igazán.

Nagyszerűen indult a mérkőzés

Most viszont fantasztikusan kezdett Rita, jól mozgott, lelkes volt, és kétszer is elnyerte ellenfele adogatójátékát a meccs elején. 3:0-s előnyt szerzett, ám félő volt, hogy Gubacsi és Mandula sorsára jut, akik ugyancsak jól kezdtek, de nem bírták a játszma végét. Ezt a megállapítást támasztotta alá, hogy a saját gémét elbukta.

Nagy ijedtségre szerencsére nem maradt okunk, mert a spanyolét megint elvette, ami egyszersmind azt jelentette, hogy az első három adogatójátékból egyet sem értékesített Leon Garcia. Ám ezek után ismét elbukta a sajátját. Furcsán alakult a mérkőzés, hiszen Rita 4:2-es vezetésénél eddig csupán egyszer nyerték meg a felek saját adogatásukat.(Neki sikerült.)

Rita először megállította a spanyol heves rohamát

A következő percek a spanyolé voltak, egyenlített, Rita alig szerzett pontokat. 4:4-nél igen fontos gém következett, és az előkelőbben rangsorolt rivális, két pontnyira volt a fordítástól, amikor a magyar hölgy összeszedte fizikai és lelki erejét egyaránt, megállította riválisa pontgyártását, mi több négy pontot szerzett zsinórban, ezzel pedig ismételten nála volt az előny.(5:4)

Az előző gém sokkolta Garciát, Rita szervái pedig ezúttal pontosak voltak, nullára nyert, így az első játszmát is besöpörte. Kuti Kis kétségkívül az utolsó pillanatban kapta össze magát, hiszen ha képes lett volna fordítani a spanyol lány, akkor már neki kell futnia az eredmény után, és lelkileg azért ez feltétlenül nehezebb.

A meccslabda hárítását követően összeomlott a magyar hölgy

A második szettben - meglepetésre - mindketten hozták saját szervagémjüket, bár Rita ekkor is megszorongatta ellenlábasát. 1:1 után pedig visszaállt a mérkőzés a maga némiképp rendetlen menetébe, Rita másodszorra kihasználta fogadóesélyét - immár ötödször nyerte el Garcia adogatását -, majd miután a sajátját, ha keservesen is - semmi-negyvenről -, de hozta, 3:1-re elhúzott.

Innentől egy ideig helyreállt a rend, végre érvényesült az adogató akarata a játékokban, és mivel Rita előnyben volt, így reméltük, hogy nem is kell különösebben aggódnunk. Garcia azonban nem így vélte. Meccslabdát hárítva elvette Rita szervagémét, ezzel 5:5 lett. A spanyol szárnyalt, Rita valósággal összeomlott, nagyon megviselte, hogy kiengedte a kezéből a meccset, és pillanatok alatt elveszítette a játszmát(5:7).

A döntő szettben már csak egy versenyző volt a pályán

Következhetett a mindent eldöntő szett. Mivel Rita továbbra is romokban hevert, a spanyol lány 4:0-ra meglépett. Kuti Kis nem volt a pályán, szinte pontokra sem volt képes. Egy gémet azért megnyert, de a hosszú hullámvölgy miatt - ezúttal sem sikerült kizárni a játékából - nem érdemelt továbbjutás. Így végül nem tört meg a rossz sorozat, továbbra sem nyert meccset a US Openen. Megszakadt azonban a spanyol idei rossz sorozata, hiszen először jutott be Grand Slam-en a második fordulóba.