Kétpontos vereség a csehektől a kosárlabda Eb-n

2001.09.16. 19:07
A magyar női kosárlabda válogatott harmadik mérkőzésén vereséget szenvedett a Franciaországban zajló Európa-bajnokságon. Az ellenfél az a Csehország volt, mely eddig két vereséget szedett össze a kontinensvetélkedőn. A mieink rendkívül nehézkesen játszottak és sajnos a palánk alatt is gyenge teljesítmény nyújtottak. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a játékvezetők még a magyar együttesnél is gyengébbek voltak.
Ahogy azt Rátgéber László a találkozó előtt is mondta, magas kezdő ötössel kezdtük a találkozót. Az első pontokat a mieink szerezték, Csák révén és ez lendületet adott a csapatnak, hiszen pillanatok alatt 8-2-re vezettek Iványiék. Ezután kissé leült a mieink játéka, ennek köszönhetően átvették a vezetést a csehek.

Rátgéber László
Amilyen jól védekeztek a mieink a mérkőzés elején, olyan fegyelmezetlenek voltak a negyed végére. A támadásoknál kapkodtak, az eddik két győzelmet szerzett magyar hölgyek - ráadásként a két játékvezető sem a mi szánk íze szerint fújt - így nem volt meglepő, hogy a csehek hárompontos előnnyel zárták az első tíz percet. (12-15)

A második negyedre feljavult a mieink védekezése, az ellenfél alig került dobóhelyzetbe, míg nálunk úgy tűnt Károlyi és Seres is elkapta a fonalat. Ennek köszönhetően a mieink átvették a vezetést, az eddig két vereséggel bíró csehek ellen. Így a félidőben már a mieink vezettek öt ponttal. (26-21)

A harmadik játékrész elején a csehek "kitolták" a védekezésüket, ám ennek ellenére a mieink pillanatok alatt kilencpontosra növelték előnyüket. Ezután kissé kényelmesre vette a figurát a magyar csapat, és a csehek ezt kihasználva ki is egyenlítettek. A mieinken ekkor a tanácstalanság lett úrrá, hiszen távolról senki nem próbálkozott, és a palánk alatt is aktívabbnak tűntek a csehek.

Ezúttal is Károlyi és Seres volt az, aki átlendítette a holtponton a csapatot, és újra előnyhöz juttatta a roppant enerváltan játszó együttest. A negyed végére ha csak három ponttal is, de vezettünk. (36-33)

Ezt az előnyt rögtön a záró negyed elején semmissé tették a csehek. Ekkor már Károlyi sajnos nem lehetett a pályán, hiszen a harmadik negyed vége előtt nem sokkal megkapta ötödik személyi hibáját. Percekig nem született pont egyik oldalon sem, végül Iványi kosarai hozták meg számunkra újra a vezetést.

Az utolsó öt percre négypontos magyar vezetéssel mentek neki a csapatok. Az ellenfél egészpályás letámadással próbálta meg zavarba hozni a mieinket, és ez nem igazán ízlett Újváriéknak. Amikor már mindenki azt hitte, hogy nem lehet az izgalmakat tovább fokozni, kilenc másodperccel a vége előtt egyenlítettek a csehek.

A hátralévő időben nem sikerült megszerezni a győztes pontot, így maradt az 50-50, és következett az ötperces hosszabbítás.

Iványi révén megszerezzük a vezetést, ezt két büntetőből kiegyenlítik a csehek. Újvári révén újra nálunk az előny, ám ismét két büntető és ismét egyenlő. Sőt! Béres kipontozódik, az ellenfél pedig előnyt szerez, természetesen büntetőből. Iványi is kipontozódik, újabb büntetők, és egy perccel a vége előtt hárommal ment a cseh csapat.

A játékvezetőkkel történhetett valami, mert nekünk is büntetőt fújtak, ám Papp csak egyet értékesít, így még mindig kettővel megy az ellenfél, és ez sajnos marad a végéig. Így a magyar csapat elszenvedte első vereségét az Európa bajnokságon. (55-57)A következő ellenfél kedden az Európa-bajnoki cím védője, Litvánia