Gyógyszer-túladagolás okozhatta Pantani halálát

2004.02.17. 09:38
A szombaton elhunyt Marco Pantani hétfői boncolásakor kiderült, "agy- és tüdőödéma miatt állt le a kerékpáros szíve". A bevérzéseket gyógyszertúladagolás okozhatta, ugyanis az 1998-ban Tour-nyertes kerékpáros holtteste mellett négyféle üres nyugtatósdobozt is találtak. A halál pontos oka csak hetek múlva, a toxikológiai vizsgálatok után derülhet ki.
"Marco Pantani halálát a szív leállása okozta, amely agyödéma és tudőödéma miatt következett be. Azt, hogy az agyvérzést és a tüdő bevérzését mi okozta, egyelőre nem lehet tudni" - nyilatkozta a szombaton elhunyt Marco Pantani hétfői boncolása után Dr. Fortuni, a rimini kórház professzora.

Szüleivel is megromlott a viszonya

A világhírű kerékpárversenyző holttestét szombat késő este találták meg Riminiben, egy szállodai szobában. Az apartmanban rendetlenség volt, szétszórt papírokon panaszos írásokra bukkantak, amelyek a versenyző magánéleti problémáira utaltak, de búcsúlevelet nem találtak.

Pantani 1999-es doppingeltiltása óta nem talált magára, a versenypályán és azon kívül sem volt sikeres. Ismerősei és barátai szerint az utóbbi időben teljesen magába fordult, Riminibe is egyedül érkezett, halála előtt egy héttel. Az utóbbi időben ráadásul a családjával is megromlott a viszonya - szülei a halálakor épp Görögországban nyaraltak -, hitelkártyájával a zsebében magányosan utazgatott Olaszországban.

Valószínűleg túl sok gyógyszert vett be

Tavaly júniusban pszichikai, és állítólagos drogproblémái miatt egy speciális klinikára is bevonult. Az orvosok szerint egyelőre azt sem lehet kizárni, hogy valamilyen kábítószer okozta a vérzéseket, ám valószínűbb, hogy gyógyszertúladagolás vezetett a halálhoz. A szobájában négyféle nyugtató üres dobozát is megtalálták.

"Pillanatnyilag nem lehet kizárni, sem megerősíteni, hogy a halált közvetve valamilyen drog okozta volna. A toxikológiai vizsgálatok eredményeire még hetekig várni kell, és még azt sem lehet tudni, hogy mikor és hol végzik el ezeket az elemzéseket" - árulta még el Fortuni doktor.

Az 1998-as Tour de France és Giro d'Italia győztesét szerdán vagy csütörtökön temetik szülővárosában, Cesenaticóban. A szertartás nyilvános lesz, így a rajongók is részvétüket nyilváníthatják a ravatalnál.