Kié és mennyiért az Aréna?

2004.02.25. 16:38
Kis híján elmaradt az értelmi fogyatékosok hétvégén esedékes atlétikai világbajnoksága. A problémát az okozta, hogy a helyszínül szolgáló Sportaréna szerint a sporttárca későn értesítette őket, hogy az úgynevezett társadalmi nap keretében rendeznék az eseményt. Az Aréna emiatt el akarta kérni az egy napra esedékes hatmillió forint plusz ÁFA bérleti díjat, amit a szervezők nem tudtak volna állni.
Alaposan elfáradt az elmúlt hetekben Dr. Gruiz Katalin, a Magyar Értelmi Fogyatékosok Sportszövetségének elnöke. Az értelmi fogyatékosok hétvégén megrendezendő atlétikai világbajnokságának főszervezője ugyanis majdnem a verseny törléséről döntött, mint mondja, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM) és a Budapest Sportaréna (BSA) közötti szerződés hézagai miatt.

Csak az Arénának nem szóltak

Gruiz szerint a minisztérium és az Aréna közötti megállapodás igencsak "cseppfolyós", melyet mindkét fél a saját érdekei szerint értelmez. Véleménye szerint világversenyük megfelelő tesztje lehetne a március eleji fedett pályás világbajnokságnak és miután a hét elején rendezik az atlétikai ob-t, így még a pályák szét-, illetve összeszerelésével sem kell bajlódni.

A minisztérium az előzetes tárgyalások során ígért kétmillió forintot át is utalta nekik, és biztosította őket, hogy a rendezvényt társadalmi napként, az Arénát ingyen használva rendezhetik meg. Csak a sporttárca ezt elfelejtette időben jelezni az Aréna felé, ami a rendezvény elmaradásával fenyegetett.

Bérleti díjat kértek volna

Mint ismert, az állam, a BSA-val kötött szerződése értelmében, egy évben húsz napon használhatja ingyen az arénát, további hat napon pedig, társadalmi eseményeket tarthat az alig egy éve átadott létesítményben. Ezeket a napokat a minisztérium javasolja, de az eseményeket az Aréna szervezi. Azonban ezeket a napokat legalább fél évvel korábban jeleznie kellene. Ezt ebben az esetben nem tette meg, így az ország legnagyobb sportcsarnoka - a szerződés értelmében - joggal követelte a bérleti díjat.

"Miután a szerződés alapvető rendelkezéseit figyelmen kívül hagyták, a minisztérium által teremtett helyzet arra kényszerít bennünket, hogy az idővel versenyt futva bonyolítsuk le az eseményt" - mondta az Indexnek Csillik Zita, a Budapest Sportaréna sajtófőnöke. "Az eredeti megállapodás szerint társadalmi napokat az Arénának kellene rendezi, úgy, hogy elegendő ideje legyen a szervezési munkákra."

A sporttárca nem jelez

Információink szerint a minisztériumnak az előző év szeptember 30-ig kell jeleznie, milyen témában szeretnének társadalmi napokat. "Ezt egyébként többször írásban is kértük a minisztériumtól, de ezt a mai napig nem kaptuk meg" - jelentette ki a sajtófönök. Az esemény idejének kijelölése és megrendezése azonban az Aréna hatáskörébe tartozik. A vb lesz az idei első "társadalmi napos" esemény, de eddig még a többi tervezettről sem kapott értesítést az Aréna.

"Az Aréna bérleti díja egy napra hatmillió forint plusz áfa, és ebben még szinte semmi nincs benne, csak a helyhasználat" - mondta Csillik. Ezen kívül problémát jelent, hogy egy ilyen rendezvényre külön kiegészítő személyzettel kell szerződniük. Szerencséjükre a fogyatékosok rendezvényére tekintettel legtöbbjük önköltséges áron vállalta a közreműködést. Az Arénának azonban így is közel ötmilliós veszteséget jelent a rendezvény.

A GyISM szerint megállapodtak

"Kétszer is egyeztettük a költségvetést, megnéztük a kiadási és a bevételi oldalt és ezek után döntöttünk úgy, hogy kétmillió forinttal támogatjuk a rendezvényt. Az elmúlt időszakban kétszer is tárgyaltam a szervezőkkel, és ők el is fogadták ezt az összeget" nyilatkozta a GYISM részéről Füleki András helyettes államtitkár.

"Az Aréna társadalmi nap keretében biztosít lehetőséget. Erről már tavaly ősszel megállapodtunk. Az pedig, hogy az Arénának ebből a rendezvényből nem lesz haszna, őszintén nem érdekel, és egyébként is, ha valami gondjuk van, keressenek meg bennünket"- zárta Füleki.