Boglárka
22 °C
35 °C

Világsztárok jönnek a fedett pályás atlétikai vb-re

2004.03.05. 14:21
Minden számban világsztárokat láthat a budapesti közönség a pénteken kezdődő fedett pályás atlétikai világbajnokságon. A legnagyobb küzdelem talán a férfi és női rúdugrásban várható, de eljön a 800 méteres futásban az olimpiai bajnok mozambiki Maria Mutola, valamint rajthoz áll hatvan méteren az örökifjú Gail Devers is.
Női rúdugrásban könnyen lehet, hogy csak a világcsúcs lesz elég a sikerhez, a két orosz sztár, Szvetlana Feofanova és Jelena Iszinbajeva versengésében a pénteken kezdődő budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokságon. A jelenlegi rekorder, a címvédő Feofanova, aki február 22-én 4,85 méterrel éppen honfitársa egyhetes csúcsát döntötte meg.

A férfiaknál két világbajnok vetélkedik a győzelemért: a címvédő német Tim Lobinger és a tavalyi párizsi szabadtéri vb-n meglepetésre első olasz Giuseppe Gibilisco. Kettejük csatájába elsősorban a szintén világbajnok ausztrál Dimitrij Markov és a két amerikai, a bostoni bajnokságot 5,80 m-rel nyerő Toby Stevenson, valamint az idei ranglistavezető (5,88 m) Jeff Hartwig szólhat bele.

Jönnek a svéd ugrófenoménok

A Budapest Sportarénában gyakorlatilag minden számban világsztárokat láthat a közönség. A legnagyobb név talán az olimpiai bajnok, ötszörös fedett vb-aranyérmes mozambiki Maria Mutola (800 m). A svédek ugrókülönítményében ott lesz Christian Olsson, a hármasugrás új királya, valamint a magasugrás férfi és női címvédője, Stefan Holm és Kajsa Bergqvist. A szintén svéd hétpróbázó világbajnok, Carolina Klüft távolugrásban indul, legnagyobb ellenfele a Párizsban győztes francia Eunice Barber lehet.

Hiányzó amerikaiak

Az Egyesült Államok csapatából ugyan hiányzik Marion Jones, Tim Montgomery és Maurice Greene, de a tengerentúliak természetesen nélkülük is nagyon erős válogatottal érkeznek. Rajthoz áll az örökifjú, olimpiai és világbajnok Gail Devers, aki 60 m síkon és gáton is aranyra tör, valamint a férfiak gátszámának legnagyobb esélyese, a szintén olimpiai és világbajnoki címekkel büszkélkedő Allen Johnson.

Női 60 méteren teljesen nyílt az aranyérem sorsa. Devers mellett jelezte részvételét az idén leggyorsabb orosz Julija Tabakova, a Budapesten 1998-ban Európa-bajnok francia Christine Arron és honfitársa, Muriel Hurtis, a belga Kim Geavert és a 44 éves, immár szlovén színekben versenyző Merlene Ottey is.

A férfiak hasonló távján idén talán kevesebb kiemelkedő produkció született a korábbi évekhez képest, ám várhatóan hatalmas csata dönt majd az aranyérem sorsáról, elsősorban a brit Jason Gardener (6,46 mp) és az amerikai Shawn Crawford (6,47) között.