Lékó másodszorra döntetlent játszott

2004.09.26. 18:09
Alig több mint két órányi játék és tizennyolc lépés után a világbajnoki döntő második partija döntetlennel zárult a kihívó Lékó Péter és a címvédő Vlagyimir Kramnyik között.
Az első magyar sakk-világbajnoki döntős, Lékó Péter az első játszmában világossal a 65. lépésben maradt alul a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Lékó a játszma alatt némi előnybe került, de a végjátékban az orosz nagymester jobban összpontosított, és a 14 játszmás párosmeccsen vezetéshez jutott. Lékónak ezek után kétszer kell nyernie, ha világbajnok akar lenni.

Fárasztó első, gyors második parti

Az olimpiai ezüstérmes magyar nagymester, Almási Zoltán a Magyar Televíziónak adott elemzésében úgy vélte, hogy Lékó apósára komoly szerep hárul a vesztes első meccs után, hiszen lelkileg nem szabad, hogy megtörje a kudarc.

Vasárnap Kramnyik vezethette a világos bábukat, és ő is - Lékóhoz hasonlóan - e4-gyel nyitott. Lékó erre a spanyol megnyitást választotta. Mielőtt azonban nagy csata alakulhatott volna ki, a tizennyolcadik lépésben - Kramnyik ajánlatára - megegyeztek a döntetlenben.

Lékó bizalmat kér

"Mindkettőnket megviselt a szombati parti" - nyilatkozta a mérkőzés után Kramnyik. "Hajnali négy óráig nem tudtam elaludni, az F-vonalon cikáztak a bástyáim a fejemben".

Lékó Péter máig sem érti, hogy tudta elveszteni a nyitójátszmát: "Hasonló gondolataim voltak, mint Vlagyimirnek. Kalapált a szívem, le kellett nyugodnom a második partira. Ez szerencsére sikerült, megleptem ellenfelemet a nyitással, és a megegyezés pillanatában egyenlő volt az állás. Arra kérem szurkolóimat, hogy bízzanak bennem."

A következő partira kedd délután három órakor került sor, és Lékó kezd.