Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Lékó másodszorra döntetlent játszott

2004.09.26. 18:09
Alig több mint két órányi játék és tizennyolc lépés után a világbajnoki döntő második partija döntetlennel zárult a kihívó Lékó Péter és a címvédő Vlagyimir Kramnyik között.
Az első magyar sakk-világbajnoki döntős, Lékó Péter az első játszmában világossal a 65. lépésben maradt alul a címvédő orosz Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Lékó a játszma alatt némi előnybe került, de a végjátékban az orosz nagymester jobban összpontosított, és a 14 játszmás párosmeccsen vezetéshez jutott. Lékónak ezek után kétszer kell nyernie, ha világbajnok akar lenni.

Fárasztó első, gyors második parti

Az olimpiai ezüstérmes magyar nagymester, Almási Zoltán a Magyar Televíziónak adott elemzésében úgy vélte, hogy Lékó apósára komoly szerep hárul a vesztes első meccs után, hiszen lelkileg nem szabad, hogy megtörje a kudarc.

Vasárnap Kramnyik vezethette a világos bábukat, és ő is - Lékóhoz hasonlóan - e4-gyel nyitott. Lékó erre a spanyol megnyitást választotta. Mielőtt azonban nagy csata alakulhatott volna ki, a tizennyolcadik lépésben - Kramnyik ajánlatára - megegyeztek a döntetlenben.

Lékó bizalmat kér

"Mindkettőnket megviselt a szombati parti" - nyilatkozta a mérkőzés után Kramnyik. "Hajnali négy óráig nem tudtam elaludni, az F-vonalon cikáztak a bástyáim a fejemben".

Lékó Péter máig sem érti, hogy tudta elveszteni a nyitójátszmát: "Hasonló gondolataim voltak, mint Vlagyimirnek. Kalapált a szívem, le kellett nyugodnom a második partira. Ez szerencsére sikerült, megleptem ellenfelemet a nyitással, és a megegyezés pillanatában egyenlő volt az állás. Arra kérem szurkolóimat, hogy bízzanak bennem."

A következő partira kedd délután három órakor került sor, és Lékó kezd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?