A súlyemelők tehetetlenek a MOB kérésével szemben

2004.10.18. 15:39
A Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöke szerint nekik nincs mit tenniük azután, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ismételten nem fogadta el jelentésüket az athéni olimpia doppingeseteiben érintett három magyar súlyemelő ügyében lefolytatott fegyelmi vizsgálatról.
Dolovai Tamás, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke hétfőn reagált az MTI-nek ekképpen a MOB elnökségének pénteki határozatáról, amelyben a testület úgy fogalmazott, hogy "a súlyemelő szövetség tényleges fegyelmi eljárást nem folytatott le, csak tényfeltáró vizsgálatot végzett a doppingvétségben érintett versenyzők ügyében".

A nyolc oldalas jelentés sem volt kielégítő

"Az MSSZ fegyelmi bizottsága minden érintettet, versenyzőt, orvost, sportvezetőt meghallgatott és részletes, 8 oldalas beszámolót készített és juttatott el a MOB-nak" - mondta Dolovai Tamás. - "A szövetség a maga részéről mindent megtett, gyakorlatilag csak ítéletet nem hoztunk, de nem is hozhattunk, már csak azért sem, mert a nemzetközi szövetség, az IWF időközben lépett.

Az IWF már döntött

Dolovai elmondása szerint az MSSZ fegyelmi bizottsága október 11-én kapta meg az IWF október 4-i határozatának másolatát, amelyben jelzi, hogy három versenyzőjét két évre, egészen pontosan Kecskés Zoltánt 2006. augusztus 11-ig, Gyurkovics Ferencet és Kovács Zoltánt pedig 2006. augusztus 24-ig tiltotta el.

"A fegyelmi bizottság -megállapítva, hogy a nemzetközi szövetség ezzel az úgynevezett ideiglenes felfüggesztéssel magához vonta a magyar szövetség fegyelmi hatáskörét - ezek után úgy döntött: lezárja a meghallgatásokat, majd a tényfeltáró eljárás tapasztalatait összesítve elkészítette nyolcoldalas, részletes írásos jelentését - mondta Dolovai a távirati irodának".

Október 20-ig lehet meghallgatást kérni az IWF-nél

Az athéni nyári játékokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által doppingvétségben elmarasztalt három magyar súlyemelőnek október 20-ig van lehetősége meghallgatást kérni az IWF-nél, ha nem teszi, a nemzetközi szövetség szabályai szerint automatikusan életbe lép kétéves eltiltásuk. Ugyanakkor az ártatlanságukat hangoztató Gyurkovicsék folytatják jogi útra terelt küzdelmüket, igazuk érvényesítése érdekében, a NOB-ot perelve a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak.

Ugyanakkor az ártatlanságukat hangoztató Gyurkovicsék folytatják jogi útra terelt küzdelmüket is, igazuk érvényesítése érdekében, a NOB-ot perelve a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak. Az ügyvéd elmondta, hogy már a múlt héten mindhárom védence nevében benyújtotta az angol nyelvű kérelmet, válasz egy hónapon belül várható a lausanne-i székhelyű CAS-tól.

Gyurkovicsék továbbra is tagadják a doppingolást

A jogi lépés alapja - túl azon, hogy Gyurkovicsék tagadják a doppingolás tényét - mindhármójuk esetében az, hogy személyesen nem kaptak semmiféle írásos határozatot a NOB-tól. Sérelmezik továbbá Kovács esetében azt, hogy nem látták el sérülését négy órán keresztül, majd elzárták a mintaadás lehetőségétől. Gyurkovics és Kecskés ügyében pedig nagyon fontos tényező, hogy - a védelem álláspontja szerint - vétkesen hanyag volt a mintavétel, a minta kezelése, s kérik, hogy a NOB által akkreditált athéni laborban tárolt mintákat független laboratórium vizsgálhassa meg.