Megtarthatja jogtalanul szerzett aranyát az amerikai tornász

2004.10.21. 16:02
A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) elismerte, hogy az amerikai Paul Hamm tévedésből végzett az egyéni összetett verseny élén, de a Sportbíróság úgy határozott: mégis megtarthatja aranyérmét. Hamm néhány hete úgy nyilatkozott, belehalna, ha elvennék tőle az első helyet. Az olimpián doppingvétségen ért öt magyar sportoló ügyét csak később tárgyalja a bíróság, de ellene még senki sem nyert.
Az amerikai Paul Hamm megtarthatja a férfi tornászok egyéni összetett olimpiai aranyérmét a Nemzetközi Sport-döntőbíróság(CAS) csütörtöki döntése alapján, miután a szervezet elutasította a dél-koreai Jang Te Jung keresetét.

Két helyet ugrott volna előre Jang

A lausanne-i székhelyű szervezet minden érintett felet meghallgatott, mielőtt döntést hozott volna.

Az athéni ötkarikás játékokon eredetileg Hamm végzett az élen, csakhogy hamarosan kiderült: a harmadik helyen záró Jangtól jogtalanul vontak le egy tizedpontot - hazájában amúgy bajnoknak kijáró tisztelettel köszöntötték -, így ha azt visszakapta volna, akkor nemcsak honfitársát, a másodikként záró Kim De Eunt, hanem amerikai riválisát is megelőzte volna.

Eltiltottak pontozókat

A jogtalan pontlevonás miatt a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) három bírót eltiltott, ezzel egyidejűleg elismerte, hogy súlyos tévedés történt, azonban a FIG szabálya értelmében a végeredményt nem lehet megváltoztatni.

Ebbe nem nyugodtak bele a dél-koreaiak, és a CAS-hoz fordultak, amely most jogerősen lezárta a vitát, és helybenhagyta a korábbi végeredményt.

Öt magyar sportoló ügye is a bíróság előtt

Hamm így alighanem az első olyan győztes, aki az ugrásban elkövetett hatalmas hibája ellenére megnyerhette a versenyt, igaz az ellenfelei sem remekeltek, ők is többször rontottak. Hamm korábban úgy nyilatkozott, hogy belehalna, ha elvennék az aranyát, de jobb híján elfogadná a döntést.

Az Athénban az aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott két magyar atléta, a kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert is a NOB által alapított szervezethez fordult, de a szakértők szerint nekik is csekély esélyük van arra, hogy első helyezésüket megtarthatják. (A doppingellenőrzésen fennakadt három magyar súlyemelő - Kecskés Zoltán, Kovács Zoltán, Gyurkovics Ferenc - is a bíróságnál keresi igazát, ám a hírek szerint komoly esélyük nekik sincs.)

Komolynak tűnő esély volt

Az utóbbi időben a bírósághoz fordult sportolók közül a koreai tornásznak volt a legnagyobb esélye, hogy "rehabilitálják", de ez ebben az esetben sem történt meg, mint ahogy felülvizsgálati ügyekben korábban sem.

A döntést három bíró hozta meg, egyet-egyet delegált a két vitatkozó fél, a harmadikat a bíróság elnöke nevezi ki. A Sportbíróságnak egy magyar bírája van, dr. Dávid Gyula személyében, aki valószínűleg a súlyemelőket fogja képviselni.