Magyar bíró dönt a doppingoló súlyemelők sorsáról

2004.10.22. 18:00
Nemzetközi Sport-döntőbíróság (CAS) elfogadta az olimpián doppingvétségen ért magyar súlyemelők beadványát. Gyurkovics Ferenc ezüstérméért harcol, az el sem indult Kecskés Zoltán kártérítést szeretne, csakúgy, mint a mintát nem adó Kovács Zoltán is.
A lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sport-döntőbíróság (CAS) igent mondott Gyurkovics Ferencék beadványára. (Gyurkovics október hetedikén könnyek között visszaadta ezüstérmét.) Szakszóval: befogadta a CAS azt a fellebbezést, amelyet a NOB által doppingvétség vádjával az athéni olimpiáról kizárt és elmarasztalt két magyar súlyemelő, Gyurkovics és Kovács Zoltán jogi képviselői nyújtottak be.

Kecskés más elbírálás alá esik

Erről a sportolók egyik ügyvédje, Beleznay Zsolt számolt be pénteken, hozzátéve, hogy harmadik védencük dolgában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányában egyelőre nincs teendőjük, mivel a nyári ötkarikás játékokon még a súlyemelő-verseny előtt visszaléptetett Kecskés Zoltánnak nem a NOB, hanem az IWF, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség állapította meg a doppingvétségét.

Gyurkovicsék jogi képviselője elmondta, hogy a CAS hivatalos értesítőjét megkapták mindkét ügyben. A Sportdöntőbíróság azt is tudatta velük, hogy elfogadta a javasolt Dávid Gyulát, így az általuk megjelölt bíró tagja lehet annak a háromfős választott bíróságnak, amely majd a magyar súlyemelők fellebbezését tárgyalja. (Egy bírót jelöl ki a másik fél, egyet pedig a bíróság fellebviteli szekciójának elnöke.)

Dávid vízilabdázó volt korábban

A korábban vízilabdázó Dávid - aki egyébként a bíróság egyetlen magyar bírája - az Indexnek elmondta, hogy az ügy lezárásáig nem kíván nyilatkozni, utána viszont készségesen áll a nyilvánosság elé. Megjegyezte, hogy felkérés alapján lett a lausanne-i testület tagja.

A CAS egyidejűleg felszólította a NOB-ot, hogy csatolja be azokat a sérelmezett határozatokat, amelyekben elmarasztalta Gyurkovicsot és Kovácsot, továbbá jelölje meg saját választott bíróját a háromtagú testületbe.

Jogerős lesz a döntés

A magyar súlyemelők jogi képviselőinek, Beleznaynak és Hegedűs Lászlónak tíz nap áll a rendelkezésükre, hogy bizonyítékaikat - amelyek révén kiderülhet, hogy a NOB jogszerűtlenül, törvényt sértve járt el a sportolókkal szemben - benyújtsák a CAS-nak, és megjelöljék tanúikat.

A bíróság döntés jogerős, nem lehet fellebbezni ellene.