Két év két hónap börtönt kapott az olimpiai bajnok

2004.10.28. 11:02
A finnek négyszeres síugró bajnoka, Matti Nykänen súlyos testi sértés - megkéselt egy 59 éves férfit -, és felesége korábbi bántalmazása miatt két év két hónapos börtönbüntetést kapott. A jelenleg negyvenegy éves Nykänen minden idők legfiatalabb síugró olimpiai bajnoka volt, de pályafutása befejezése után nem találta a helyét, rendszeresen öngyilkossági kísérletekbe menekült.
A finn síugró, Matti Nykänen alig több mint húszévesen, a '84-es szarajevói olimpián szerezte meg élete első olimpiai bajnoki címét. Négy évre rá mind a három lehetséges aranyat begyűjtötte, a közép- és a nagysánc mellett a csapatversenyben is aranyérmet szerzett. Nykänen ezzel minden idők legeredményesebb síugrója lett, hiszen összesen tizenkilenc olimpiai és világbajnoki érmet nyert.

Elvonókúra, öngyilkossági kísérlet

Nykänen visszavonulása után sorozatosan keveredett botrányokba. Többször elvonókúrára kényszerült, emellett többször követett el öngyilkossági kísérletet.

A törvénnyel azonban tavaly februárig nem került összetűzésbe, akkor azonban salzburgi tartózkodásuk során bántalmazta feleségét, Mervi Tapolát , és négyhónapos felfüggesztett büntetést kapott.

Az ujjhúzóverseny után szólalkoztak össze

Ennél azonban jóval súlyosabb volt a vétke idén augusztus 24-én. A dél-finnországi Nokia településen - Tamperétől nem messze - ugyanis megkéselt egy 59 éves férfit. A férfi végül életben maradt, de a jelenleg énekesként foglalkoztatott Nykänen vétkessége egyértelműen igazolódott. A majdnem halálos végű eset banálisan kezdődött: Nykänen egy ujjhúzóversenyben maradt alul a férfivel szemben, majd szóváltásba keveredtek, és az egykori klasszis ittasan, késsel támadt riválisára.

Az ügyészség némi hezitálás után végül úgy határozott, hogy nem gyilkossági kísérlet, hanem súlyos testi sértés gyanújával emelnek vádat ellene. A tárgyaláson a 41 éves Nykänen feleségét, a vád tanújaként hallgatták meg, miután - ugyancsak bódultan - jelen volt a bűncselekmény elkövetésénél.

Nykänen végül két év és két hónap letöltendő börtönt kapott. A korábbi felfüggesztett ítéletet is beleszámították a büntetésbe.