Emőke
-4 °C
9 °C

Martin György maradt a pólósok elnöke

2004.12.05. 17:09
Dr. Martin György maradt újabb négy évre a Magyar Vízilabda Szövetség(MVSZ) elnöke. A vasárnapi rendkívüli tisztújító közgyűlésen a titkosan szavazó küldöttek közül kilnecvenöten voksoltak rá, hetvenen támogatták az ellenjelöltet, Dala Tamást, a 155-szörös válogatott pólóst, a Nemzeti Sportuszodák igazgatóját.
Kevesebb mint egy hónappal a Magyar Vízilabda Szövetség tisztújító közgyűlése előtt éles kritikát intézett a szövetség alelnöke, a T-Mobile elnökhelyettese, Bodnár Zsigmond a jelenlegi vezetés ellen. Kifejtette, hogy a sportág jobbat érdemel, és hogy a huszonegyedik század elvárásainak a régi grémium, élén az elnökkel, nem felel meg. Bodnár egyszersmind jelezte, lemond addig betöltött pozíciójáról valamint, és hogy a cége által a pólónak adományozott 36 millió forint egy alapítvány számlájára kerül, nem pedig a szerinte tartozásokat felhalmozó szövetséghez.

Martin felelt a vádakra

A vasárnapi választás előtt az eddigi elnök beszámolójában megerősítését kérte, hangsúlyozva, hogy az elnökséget ért vádakkal szemben nemcsak az állami pénzek megszerzésére törekedtek, hanem a szponzori bevételek növelésére is. Grafikonokkal, ábrákkal illusztrálva mutatta be, hogy az elmúlt négy évben a szövetség összbevételének 72 százaléka folyt be szponzori forrásból. Ez az összeg hozzávetőlegesen egymilliárd forint körül van - mondta Martin György.

Hozzátette, hogy 2004-re a jelentős, több tízmilliós kinnlevőségek ellenére szerény nyereséggel számol. A küldötteket leginkább érdeklő tételekről szólva megemlítette, hogy az eddigi főszponzor ING Biztosító Rt. 2004 és 2006 között 140-146 millió forinttal támogatja a szövetséget, az Aréna további négy évre ellátja sportszerekkel a válogatottakat, a Malévval kötött megállapodás a jövő esztendőre 40 milliós segítséget jelent, a Zwack és a HP Magyarország támogatása együttesen mintegy 45 millió forint plusz áfáról szól, és a Porsche Hungária 20 millióját is a biztos szponzori pénzek közé sorolta.

Dala pluszforrásokat ígért

Dala Tamás ellenjelölti minőségében mindenek előtt az utánpótlásképzés, a vízilabda-iskolák továbbfejlesztésének fontosságáról beszélt, ismertetve, hogy eddig játékosként a pólóból élt, ezután pedig, ha megválasztják elnöknek, a pólóért szeretne élni, tenni. Ehhez lehetséges plusz szponzori forrásként a Wallis cégcsoportot nevezte meg, amelytől évi 50-80 millió forint támogatás érkezhet, és ezt az összeget akkor is szeretné a magyar pólóba "behozni", ha nem mellette dönt a közgyűlés.

A vezetésváltást szorgalmazók élén álló Bodnár Zsigmond, a Domino-BHSE szakosztályelnöke Dala Tamás programja mellett érvelve fogalmazott meg kritikákat a Martin György vezette elnökségnek címezve, ám a voksolás végeredménye szerint hiába.

Gyarmati elutasította a megosztó akaratot

A változtatás szándéka kisebbségben maradt, különösen azt követően, hogy az elnökség tagjaként szót kérő háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső elutasította a "megosztó akarat" jelentkezését. Úgy fogalmazott, hogy méltatlan lenne a magyar pólóhoz egy sikeres, hibáktól ugyan nem mentes, de jól működő vezetést leváltani.

A titkos szavazáson kilencvenöt voksot kapott Martin György, hetvenet Dala Tamás, így a régi-új elnök - aki nyolc éve került a szövetség élére - folytathatja tovább munkáját a tisztségben a következő négy esztendőben is.

Martin: az elmúlt időszak igazolt minket

Martin alkalmi székfoglalójában a következőket mondta: "együtt kell dolgoznunk tovább, hogy a magyar vízilabda jó, sőt ha lehet, még jobb legyen. Magának a voksolásnak a kimenetelét, arányát úgy értékelem, hogy az elmúlt időszak igazolt minket mind az eredmények, mind a pénzügyi háttér tekintetében. A nem rám szavazók pedig azt az üzenetet küldték, hogy nyilván voltak olyan hibák, amelyeket ki kell javítani. A meggondolásra érdemes legfőbb felvetés szerintem az, hogy nem teljesen átlátható a szövetség működése, ezért Dala Tamás ötletét szívesen átvéve támogatom, hogy bizonyos információkat, elnökségi döntéseket az interneten is megjelentessünk, hozzáférhetővé tegyünk. Ami pedig a legfontosabb napi teendőket illeti: mielőbb meg kell szerveznem a december 22-i magyar-szlovák válogatott férfimérkőzést, és meg kell állapodjak olimpiai bajnok csapatunk szövetségi kapitányával, Kemény Dénessel, akivel a szerződéshosszabbításról elviekben már egyezségre jutottunk, de az anyagi háttér még hiányzik a megállapodás aláírásához."