Kóma után lett Európa-bajnok a holland korcsolyázó

2005.01.10. 12:20
A kétszeres olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó Jochem Uytdehaage szeptemberi súlyos autóbalesete után nemcsak felépült a kómából, hanem rövid időn belül edzésbe is állt. A sportág négytávú összetett Európa-bajnokságát három honfitársa előtt nyerte a hétvégén Heerenveenben. A sportolók között nem szokatlan a kóma utáni visszatérés, de ilyen sikeresen még senki nem bizonyította első versenyén egészségét.
Napokig aggódtak szurkolói a kétszeres olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó Jochem Uytdehaage életéért, miután szeptember végén Hilversum környékén súlyos autóbalesetet szenvedett. A huszonnyolc éves világklasszis felborult autójával, többször megpördült vele, de ki tudott kászálódni az égő járműből.

Három honfitársát előzte Uytdehaage

Jochem Uytdehaage
Jochem Uytdehaage
Ezek után veszítette el eszméletét, és Uytdehaagét mesterséges kómában tartották néhány napig, mert elviselhetetlen fájdalmai voltak, aztán felébresztették. Gyógyulása vélhetően a vártnál jobban sikerült, mert nemcsak hamarosan edzésbe állt, hanem a hétvégén Heerenveenben rendezett négytávú összetett versenyen Európa-bajnok lett. Vagyis: alig több mint három hónappal karambolja után a kontinens legjobbja.

Uytdehaage három honfitársát - Sven Kramert, Carl Verheijent és a címvédő Mark Tuitertet - előzte meg, és lényegében a tízezer méteren futott eredményének köszönheti a sikerét - azon a távon ötödik helyen végzett -, így került minimális pontszámmal riválisai elé. (A négy távon elért eredményeket pontokra számítják át, így alakul ki a végső sorrend.) Uytdehaage volt egyébként az első a világon, aki tizenhárom percen belül ért célba a tízezer méteren.

Visszatérők - autóban

A holland klasszis teljesítménye eddig egyedülálló, mert ugyan többen visszatértek a kómából, első versenyét rögtön senki sem volt képes megnyerni.

A visszatérők között említhetjük a tavalyelőtti Dakaron nagyot bukó japán Sinozukát is, aki már idén is feladni kényszerült a versenyt. A kétszeres CART-bajnok Alessandro Zanardi a keletnémet Lausitzringen szenvedett súlyos balesetet, mindkét lábát amputálták, de mindez nem zavarta abban, hogy hamarosan újra volán mögé üljön. Öt napot töltött kómában, jelenleg a túraautósok között versenyez.

Visszatérők - ringben

Ugyancsak hatalmas akaraterejéről tett tanúbizonyságot, az ökölvívó világbajnok Johnny Tapia, aki jelenleg is előkelő helyen szerepel a világranglistákon. A hétvégén hasbaszúrt Matolcsi József még amatőr pályafutása egyik veresége után került kómába, de visszatért és a profik között az egyik jegyzett szervezet, az IBF kisvilágbajnoka.

Élnek, de nem tökéletesen

Visszatért a kómából a német kerékpáros olimpiai bajnok, Uwe Ampler is. A '88-as szöuli olimpia bajnokát edzés közben gázolta el egy autó, a versenypályán azonban már nem lehetett látni soha többé, a német sajtó híradása szerint képes egyedül enni és inni. A német kézilabdás Joachim Deckarm a hetvenes évek végén egy tatabányai kupamérkőzésen szenvedett koponyasérülést, hónapok múltán felépült, de egészségét tökéletesen sohasem nyerte vissza.

Akik nem tértek vissza
Az elmúlt években a bokszolók közül haltak meg legtöbben kóma után. A perui könnyűsúlyú Luis Villalta az öltözőben volt eszméleténél utoljára, a kolumbiai harmatsúlyú Carlos Mezát a tizenkettedik menetben ütötték ki, négy nap múlva elhunyt. Az olasz Antonio Perugino is kudarca után veszítette életét. Emiliano Valdezt több mint két évig tartották életben gépek, de ő is elhunyt. A félnehézsúlyú Beethavean Scottland amerikai ökölvívó első meccsét öt nappal élte túl. Az indonéz légsúlyú Moses amatőr volt, de a fejvédő őt sem mentette meg.
Az Atlanta hokisa, Dan Snyder hat nap, az új-zélandi ralis, Possum Bourne szervezete tizenkettő után mondta fel a szolgálatot.
A világbajnok japán motoros, Kato Dajdzsiro életéért közel két hétig küzdöttek, de nem tudtak rajta segíteni.
Négyhónapnyi eszméletlen állapot után halt meg a szlovák úszónő, Katerina Jonecová, akit barátja vert meg brutálisan.
A legfiatalabb áldozat a tizenkétéves román tornász, Alexandra Huci, aki a dévai edzőközpontban lett rosszul, és a műtétek sem tudták életben tartani.
A huszonhárom éves ukrán válogatott futballkapus, Szerhij Perkun tíz nap után halt meg, Fehér Miklósnak és a kameruni Foénak még ennyi sem adatott meg, ők a pályán estek össze, és a kórházban töltötték tudattalanul utolsó perceiket.