Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Tragédiák a sportpályákon

2004.01.26. 09:41
Az elmúlt év egyik legmegrázóbb futballtörténése volt a kameruni Marc-Vivien Foé halála a franciaországi Konföderációs-kupa elődöntőjében. A magyar futballtársadalmat is rázta meg már Fehér Miklós vasárnapi halálához hasonló eset, például, amikor két éve a válogatott Dárdai Pál öccse egy felugrás után esett össze a pályán. Sporttragédiák az elmúlt évekből.
Sajnos nem egyedi a vasárnap elhunyt Fehér Miklós esete. Az elmúlt években több élvonalbeli sportolóval történt hasonlóan szörnyű eset. Az elmúlt év egyik legtragikusabb esete futballpályákon a Marc-Vivien Foé halála volt: a kameruni játékos a franciaországi Konföderációs Kupa első elődöntőjében a Kamerun-Kolumbia mérkőzés 73. percében a kezdőkörben összeesett, és háromnegyed órával később a lyoni stadion orvosi rendelőjében meghalt. A huszonnyolc éves játékos halálát valószínűleg agyvérzés okozta.

Magyar sportolóval tavaly novemberben történt hasonló tragédia, amikor az edzésről hazatérő Bogdán Balázs, az Univer KSE 23 éves kosárlabdázója lefeküdt aludni, de már sohasem ébredt fel. Halálát szívelégtelenség okozta.

Ugyancsak futballmérkőzés közben hunyt el 2002-ben, a magyar válogatottban alapembernek számító Dárdai Pál öccse is. A huszonhárom esztendős játékos a Körmenden rendezett, Négy Város Tornája elnevezésű futballtornán egy szabályos becsúszás után felugrott, majd amikor visszaért a földre, összeesett. Hiába sietett azonnal a segítségére mindkét gárda orvosi stábja, már nem tudtak segíteni rajta.

Magyar pályán az egyik legdrámaibb eset több mint tíz évvel ezelőtt, 1993 szeptemberében történt. Az oroszok elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő labdarúgó-válogatott első számú kapusa Zsiborás Gábor, egykori sikerei helyszínén az Üllői úti stadionban az egyik edzés végén összeesett és kómába került. A 36 esztendős játékos 361 alkalommal lépett pályára az első osztályban.