Klubot váltott Cseh László és Risztov Éva

2005.01.12. 14:32
Mennek, de mégis maradnak a legjobb magyar úszóműhely tagjai a Kőér utcai uszodában: Turi György és tanítványai a Bp. Spartacusból a Kőbánya SC-be igazolnak, mert eddigi klubjuk csak hitegette őket. A bajba jutott szakosztálynak a X. kerületi önkormányazt nyújtott segítséget.
Múlt pénteken döntött úgy Cseh László, a Bp. Spartacus olimpiai bronzérmes úszója, hogy megelégelve a hitegetést, távozik egyesületéből. A decemberben a bécsi rövidpályás Eb-n is diadalmaskodó Cseh akkor úgy nyilatkozott, bárhol hajlandó úszni, akár ellenszolgáltatás nélkül is, de elege lett abból, hogy csak ígéreteket kap a Spartacustól, fizetése azonban négy hónapja nem érkezett meg.

Cseh robbantott

"Nekem telt be először a pohár, én vagyok a versenyző, szállítottam az eredményeket a klubnak, ezért ha elveszít, rosszul jár" - indokolta Cseh László az Indexnek döntése okát. Mint mondta, edzője, Turi György nem merte olyan határozottan meglépni a váltást, ő viszont nem habozott, amikor alig egy hete megtudta, hogy az úszószövetség támogatói köre, amely a "szparis" sportolókat egy külön egyesületbe vitte volna ki, Pazár Sándor Spartacus-elnök "feltételei" miatt visszalépett addigi szándékától.

Kőbánya segít

A megoldás kedden született meg, amikor Gyárfás Tamás úszószövetségi megkereste Kőbánya polgármesterét, Andó Sándort. A lépés logikus volt, hiszen az otthonukul szolgáló uszoda révén ehhez a városrészhez kötődnek a sportolók.

"Két óra alatt kialakult a megoldás, a kerület vezetése megtette ajánlatát az úszóknak, akik azt szóban már el is fogadták és a jövőben az önkormányzati tulajdonú Kőbánya SC-ben fognak versenyezni" - jelentette be szerdán a Kőér utcai uszodában a városrész vezetője. Andó hozzátette, a Spartacuson keresztül eddig is támogatták az úszókat, az egyesület összesen huszonötmillió forintot kapott, amiből egy szóbeli megállapodás alapján tizenötmillió jutott a szakosztálynak.

Átláthatóságot akartak

"Az a képviselőtestület döntése lesz, hogy a jövőben mennyit kapnak az úszók, és mennyi jut majd a Spartacusnak" - tette hozzá Andó, megjegyezve, Cseh László, Risztov Éva és a többi háromszáz versenyző valószínűleg az eddiginél többre, tizenöt-húszmillióra számíthat majd. Arra a felvetésre, hogy az önkormányzat lehetetlennek látta-e, hogy a jövőben is a Spartacuson keresztül támogassa a szakosztályt, a városvezető azt mondta, nem akartak beleszólni a belső viszonyokba.

A X. kerületben tíz éve megálmodott sportirányítási modellhez logikusan illeszkedik az úszók érkezése - mondta el Hajdú Péter, az önkormányzat sport- és ifjúsági irodájának vezetője, akinek le kell vezényelnie Csehék klubváltását. A Kőbánya SC jelenleg a szabadidősport klubja, egy főállású elnököt foglalkoztat, de januártól már itt versenyez a birkózó Brenda Gyula is.

A legnagyobb pozitívumnak az átláthatóság megteremtését mondta, a szakosztály ugyanis saját alszámlával fog rendelkezni, tehát a neki szánt pénz csakis az úszókra fordítható majd, nem kerülhet át a klub más részeihez. Hajdú és Andó is azon a véleményen van, hogy az egyszakosztályos kluboké a jövő, a támogatók is úgy vonhatók be a leghatékonyabban, ha pontosan tudják, pénzük oda kerül, ahová szánják. Az úszók továbbra is maradnak a Kőér utcában és már szerdától a Kőbánya versenyzői, februárban már a szövetségnél is új klubjukhoz tartozhatnak majd.

Turi sajnálja, de el kell menni

"Köszönettel tartozom volt klubomnak, nem akarok farizeus lenni, de tényleg sokat köszönhetek a Spartacusnak, és rosszul esik, hogy el kell hagynom - mondta Turi György, a Szpari eddigi szakosztályvezetője - Ilyen körülmények közé azonban nem engedhettem a jövőben a kollégáimat és a versenyzőimet". Turi azt mondta, a fordulópont számára is az volt, amikor a szövetség szponzori körével december 22-én kötött megállapodástól januárban Pazár Sándor hozzáállása miatt visszalépett a másik fél. Az edző az átláthatatlanságot kifogásolta az eddigi helyzetben, hogy az úszóknak szánt pénzek a közös egyesületi kasszába folytak be, nem érkeztek meg a címzettekhez és a Spartacus folyamatosan adósságot görgetett maga előtt. Turi szerint megnyugtató megoldás született.

"Ez az optimális, mi ezt, a lényegében önálló úszóklubot akartuk már rég elérni" - értékelt zárásként határozott lépésével a klubváltást "elindító" Cseh László.