Polgár Judit a hétvégén tér vissza

2005.01.13. 14:37
Az év egyik legerősebb sakktornáját rendezik szombattól a hollandiai Wijk aan Zee-ben, amelyiken a két magyar éljátékos, Lékó Péter és Polgár Judit is asztalhoz ül. A legjobbak közül ketten hiányoznak, az orosz Kaszparov és a francia Bacrot.
Lékó Péter októberi világbajnoki döntője, Polgár Judit pedig gyermeke születése után először ül asztalhoz a szombaton Wijk aan Zee-ben kezdődő hagyományos sakk-szupertornán.

A legerősebb hollandiai torna, amit valaha rendeztek

A világranglista első tíz helyezettje közül nyolc indul a holland kisvárosban, így a XIX-es kategóriájú verseny a legerősebb lesz a torna hatvanhét éves történetében.

Ennél eggyel magasabb kategóriájú, vagyis maximális értékű tornát 2003-ban rendeztek a spanyolországi Linaresben, azt Lékó Péter nyerte meg Kramnyik előtt.

Kaszparov hiányzik

 Polgár Judit
Polgár Judit
A tizennégy fős mezőnyben ott van a tavaly és tavalyelőtt egyformán győztes indiai Viswanathan Anand, valamint a Lékó elleni 7-7-es döntetlennel a klasszikus vb-címét megvédő, Wijk aan Zee-ben 1998-ban Ananddal holtversenyben első orosz Vlagyimir Kramnyik is. Lékó az elmúlt évben, Polgár Judit pedig 2003-ban lett második.

A világranglista első tíz helyezettjéből nyolc asztalhoz ül, ha ide soroljuk Polgár Juditot is, aki Élő-pontszáma alapján kilencedik, de mivel szülés miatt egy évet kihagyott, hivatalosan nem rangsorolják. (Egy vitatható szabálynak köszönhetően veszítette el a legfiatalabb Polgár-lány világranglistás helyezését.) A legjobbak közül csak a ranglistavezető orosz Garri Kaszparov hiányzik és a francia Bacrot; előbbi fölényesen nyerte meg a múlt év végén hazája sakkbajnokságát. Kaszparov és az üzbég Kaszimdzsanov vb-döntőjére állítólag márciusban kerül sor.

Lékó győzelme tíz, Polgáré húszszoros pénzt ér

Ezúttal is Anand sikerére lehet fogadni a legkisebb, 2,5-ös nyereményszorzóval, őt Kramnyik (7) és Lékó (10) követi az esélyesek között. Polgár Judit tornagyőzelme kereken húszszoros pénzt ér.

Az indulók:
Viswanathan Anand (indiai, 2786), Veszelin Topalov (bolgár, 2757), Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2754), Lékó Péter (2749), Alekszandr Morozevics (orosz, 2741), Michael Adams (angol, 2741), Peter Szvidler (orosz, 2735), Polgár Judit (2728), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2710), Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2700), Ivan Sokolov (holland, 2685), Loek van Wely (holland, 2679), Nigel Short (angol, 2674), Lazaro Bruzon (kubai, 2652)
Zárójelben a nemzetiség és az Élő-pontszám