A biztonsági öv megmenthette volna Kulcsárt

2005.01.21. 16:26
A szerdán elhunyt világklasszis kézilabdázóról, Kulcsár Anitáról szülővárosában, Szerencsen csarnokot neveznek el. Utolsó klubja, a Dunaferr még nem döntött arról, hogyan emlékezik meg a beállósról. Temetése kedden 14 órakor Győrött lesz.
Nemcsak Magyarország, de egész Európa gyászolja a szerdán autóbalesetben elhunyt Kulcsár Anitát. A román és a szlovén kézilabda-szövetség is részvéttávirattal fejezte ki együttérzését a magyar szövetségnek, míg a földrész szinte valamennyi jelentős sportlapja vezető helyen számol be a Dunaferr huszonnyolc esztendős korában eltávozott beállósáról. Gro Hammerseng, a tavalyi magyarországi Eb legjobb játékosa is megemlékezett a magyar klaszisról.: "Borzasztó tragédia történt. Ilyenkor az ember egész más szemszögben látja a világot."

Szavazásra buzdítanak

#alt# Az európai szövetség honlapja is első helyen emlékezik meg Kulcsárról, míg a magyar szövetség honlapján egy felhívás található, melyben arra kérik a magyar sportrajongókat, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség "Az év játékosa" választásán szavazzanak Kulcsár Anitára, mint 2004 legjobb európai játékosára.

A szerdai tragikus események után a rendőrség még csak annyit tudott megállapítani, hogy a balesetkor nem volt bekötve a biztonsági öv, így esélye sem volt túlélni az ütközést. A pénteki Blikknek a Fejér megyei rendőrség szóvivője megerősítette, hogy Kulcsár Anita nem használta az övet. Azt csak a későbbi szakértői vizsgálatok hivatottak eldönteni, milyen sebességgel haladt és miért csúszott meg az autó. Az első orvosi vizsgálatok alapján a kiváló kézilabdázó halálát koponyaalapi törés okozta.

A Dunaferr még nem döntött

Csütörtökön az is eldőlt, hogy Győrött - ahol díszpolgár volt - helyezik örök nyugalomra a 165-szörös válogatottat. A péntek délelőtt, a családdal történt egyeztetés után az is kiderült, hogy kedden 14 órakor a győri Nádorvárosi Köztemetőben helyezik örök nyugalomra Kulcsárt. A barátok, sporttársak és tisztelők 10 órától róhatják le kegyeletüket a temető régi ravatalozójában.

Szirmai György, a kézilabdázók sajtófőnöke az Index érdeklődésére elmondta, Kulcsár mezének visszavonultatásáról, egy esetleges emlékmeccs megszervezéséről, csak a temetés után beszélnek a családdal. Ugyancsak a Blikk információi szerint azonban szülőhelyén, Szerencsen úgy tervezik, a nemrég átadott sportcsarnokot róla nevezik el.

Az azonban már biztos, hogy a Dunaferr legközelebb csak jövő hét végén lép pályára, a Valencia elleni BL-találkozón. A most szombatról elhalasztott, Buducnost Podgorica elleni BL-mérkőzésre február 6-án, 18 órától kerül sor. A péntek esti FTC-Győr rangadó előtt a két szurkolótábor megegyezett, hogy a meccs első félidejének első 5-10 percére teljes csöndben lesznek, sem ferencvárosi, sem győri oldalról nem lesz ekkor szurkolás. A meccsre kilátogatók a Fradi csarnok előtt róhatják le tiszteletüket, ott tehetik le gyertyáikat Anita emlékére.